HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'den canlı yayında Türkiye'ye sert sözler

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, bugün düzenlediği basın toplantısında Büyükada'da gözaltına alınan 6 aktivistin tutuklanması kararını değerlendirirken, oldukça sert ifadeler kullandı. Tutuklanan Alman vatandaşının Türkiye uzmanı olmadığını ve üstüne Türkiye'de kimseyle bağlantısının bulunmadığını belirten Gabriel, "Türkiye'ye çok sabır gösterdik ki bazen bunu yapmak hiç kolay olmadı" diye konuştu.

Alman vatandaşı aktivisit Peter Steudtner'in (45) Büyükada'daki gözaltılar sonrası 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim tırmanıyor. lmanya, Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak nota vermiş, Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Türkiye’ye verilecek yanıtın görüşülmesi için tatilini yarıda kesip Berlin’e dönme kararı aldığını duyurmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Büyükada'da tutuklanan Alman vatandaşlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gabriel, tutuklanan Alman vatandaşının Türkiye uzmanı olmadığını ve üstüne Türkiye'de kimseyle bağlantısının olmadığı söyledi. Gabriel Türkiye ile 'diyalog' çağrısı yaparken, iki ülke arasındaki gerilimin engellenmesinin öncelikleri olduğunu öne sürdü.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Türkiye'ye çok sabır gösterdik ki bazen bunu yapmak hiç kolay olmadı" dedi.

AB'DE TÜRKİYE TOPLANTISI

Gabriel, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının toplumun önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Gabriel, tutuklamaları Türkiye'deki 'muhalif sesleri' susturma çabası olarak yorumlarken, AB ülkeleriyle Türkiye'nin durumunu önümüzdeki hafta görüşeceklerini açıkladı.

Gabriel, "Türkiye tehditlerini sürdürdüğü sürece Alman yatırımcılara Türkiye'ye yatırım yapın nasıl deriz?' ifadelerinde bulunurken, Alman vatandaşlarının Türkiye'ye yönelik seyahatlerine değindi ve vatandaşlarına 'dikkatli olun' çağrısı yaptı.

Gabriel, Türkyie ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini belirtirken, 'Ama tango yapmak iki kişi ister' ifadesinde bulundu. Gabriel, bu ifadelerin Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak görüşleri olduğunu da belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, önceki gün yaptığı açıklamada Büyükada'da gözaltına alınan 6 aktivistin tutuklanması kararını 'kınadıklarını', tutuklanan aktivistlerden Alman eğitmen Peter Steudtner için verilen kararın 'tamamen haksız' olduğunu söylemişti.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "18 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili olarak Almanya'nın AnkaraBüyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarıyla Bakanlığımızda yapılan görüşmede konunun yargıya intikal ettiği, bağımsız Türk yargısına güvenilmesi gerektiği, Steudtner'in gözaltına alındığı ilk günden itibaren uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak konsolosluk himayesinin sağlanmasında herhangi bir eksiklik yaşanmadığı izah edilmiştir. Aynı konuda Berlin Büyükelçimiz de AFC Dışişleri Bakanlığına talepleri üzerine izahatta bulunmuştur" denildi. (Reuters)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler