HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya'da şiir dostları, doğumunun 101. yılında Orhan Veli'yi andılar

Almanya'nın Köln kentinde, Şair Orhan Veli Kanık doğumunun 101. yılında şiirleriyle anıldı. Porz Göçmenler Dayanışma Birliği'ndeki şiir dinletisi, Yavuz Kürkçü'nün sunumunda gerçekleşti.

İki saat süren, iki bölümlük dinletide 13 Nisan 1914 doğumlu Orhan Veli'nin yaşamından kesitler ve kişilik özellikleri anlatıldı. Orhan Veli'nin şiirlerini Yavuz Kürkçü'nün müzik eşliğinde seslendirdiği gecede, şairin bestelenmiş bazı şiirleri de çeşitli sanatçıların yorumlarıyla dinletildi.

“BAŞKA BİR DİLLE SESLENMEYİ BECERDİ”

Almanya'da düzenlediği şiir dinletileriyle tanınan Emekli Öğretmen Yavuz Kürkçü, Orhan Veli Kanık'ın niçin bu kadar sevilen bir şair olduğunu şöyle yorumladı “O güne dek herkes şiir yazmak için şiir yazarken, o halk ağzıyla söylediğini şiirsel olarak söyledi. Bu, herkesin söylediğinde şiiri yakalamak demek. Daha önce belli kalıplar var. Örneğin uyak var; ölçek var. Bütün bunların hepsini reddeden bir tavır. Ama daha önce bu kalıplara uyarak da yazdı. Osmanlıca'yı biliyordu; Osmanlıca yapıtlar verdi. Fakat daha sonra bütün bu ölçütlerin, engellerin hepsini kırdı attı. Başka bir dille seslenmeyi becerdi. Bütün bu olağanüstü yapıtlarını da topu topu 36 yıla sığdırdı. Onu büyük yapan özelliği bu bence.”

DHA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler