HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya'da yabancı ve İslam karşıtı gösteriler

Almanya'nın Dresden kentinde ortaya çıkan İslam ve göçmen karşıtı Avrupa'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi gösteri düzenledi.

Dresden Polis Sözcüsü Thomas Geithner, AA muhabirine, tarihi Kadınlar Kilisesi (Frauenkirche) önündeki meydanda düzenlenen gösteriye 2 bin kişinin katıldığını açıkladı. PEGIDA hareketi tarafından gösteriye 5 bin kişinin katılacağı duyurulmuştu. 14'üncüsü düzenlenen gösteriye tepki amacıyla Frauenkirche'nin ışıkları söndürüldü.

"Hainlik zayıflıktır", "Sığınmacıları durdurun. Sığınmacı evine git" ve "Kendimizi aptal yerine koydurmayacağız, bu yüzden buradayız" yazılı döviz taşıyan göstericiler, "Halk biziz" ve "Merkel istifa et" şeklinde slogan attı.

Dresden Savcılığı'nın, Adolf Hitler'in saçını ve bıyığını taklit ettiği fotoğrafını bir sosyal paylaşım sitesinde yayınlaması sonucu soruşturma başlattığı PEGIDA hareketinin kurucusu Lutz Bachman, hareketten istifası sonrası ilk defa PEGIDA gösterisine katıldı ve konuşma yaptı.

Fruenkirche'nin ışıklarının kapatılmasını protesto eden Bachman, "Bu kilisenin ışıkları burada toplanan insanların yardımıyla da yanıyor. PEGIDA olarak hareket edersek bizi kimse durduramaz" dedi.

Tatjana Festerling de kendilerinin "Nazi" olarak suçlanmasını "paranoya" diye nitelendirerek, PEGIDA aleyhinde haber yapan basını da yalancılıkla suçladı.

Konuşmasında İslam ve batı dünyası arasındaki kültürel farklılıklardan bahseden Festerling, "İslam, Almanya'ya ait değildir" ifadesini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Berlin ziyaretinde düzenlenen basın toplantısında, Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un, "İslam, Almanya'ya aittir" sözünü tekrarlamış, "Bu görüşü ben de paylaşıyorum" demişti.

- Frankfurt'ta bin kişi PEGIDA'yı protesto etti-

Frankfurt'ta da PEGİDA ve PEGİDA karşıtı eş zamanlı gösteriler düzenlendi. Frankfurt Hauptwache meydanında toplanan PEGIDA yanlısı yaklaşık 100 kişi, Frankfurt'taki 3. gösteriyi gerçekleştirdi. Konuşmacılar, kurulan platformda yabancı düşmanlığına ilişkin açıklama yaptı. PEGIDA karşıtı düzenlenen eyleme ise daha yoğun katılım sağlandı. Soğuk havaya rağmen toplanan yaklaşık bin kişi, PEGIDA hareketini protesto etti. Gösteride, "PEGIDA'ya hayır" ve "Irkçılığa ve şiddete hayır", "İslam Almanya'ya aittir" yazılı pankartlar taşındı, Almanca şarkı söylendi.

Öte yandan, iki grup arasında sık sık sataşmalar yaşanırken polis, grupların karşılaşmaması için yoğun güvenlik önlemi aldı. Ayrıca, Frankfurt polisi tarafından yapılan açıklamada, karşıt gruptaki göstericilerin polise yumurta attığı belirtildi.

Dresden kentinde 20 Ekim'de 350 kişilik PEGIDA grubu gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini artırmıştı. Grubun 12 Ocak'ta yaptığı gösteriye 25 bin, 25 Ocak'taki son gösteriye ise 17 bin 300 kişi katılmıştı. 19 Ocak'taki gösteri, Bachmann'a terör saldırısı yapılacağı tehdidi üzerine iptal edilmişti.

Bachmann'dan sonra PEGIDA'nın yüzü olarak nitelendirilen, hareketin sözcüsü Kathrin Oertel ile 4 kişi de yönetimden ayrılmış ve bu kişiler "Avrupa için Doğrudan Demokrasi (DDFE) adı altında yeni bir dernek kurmuştu. PEGIDA'nın yönetiminde yaşanan bu sorunlardan dolayı 2 Şubat'ta planlanan PEGIDA gösterisi düzenlenmemişti.

Oertel'in kurduğu DDFE derneğinin pazar günü Dresden'de düzenlenen gösterisine yaklaşık 500 kişinin katılmıştı.

Ülkenin diğer kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmış, Berlin'de BAERGIDA, Köln'de KOEGIDA, Münih'te BAGIDA, Leipzig'de LAGIDA gibi benzer gruplar kurulmuştu.

ABD, bir süre önce PEGIDA'nın gösterilerini gerekçe göstererek Almanya'ya gitmek isteyen ve bu ülkede ikamet eden vatandaşlarına seyahat uyarısında bulunmuştu. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler