HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya'dan dopingle mücadeleye yasal önlem

Almanya'da sporda dopingle mücadele kapsamında hazırlanan yasa taslağında, doping maddesi kullanan sporculara 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor

BERLİN (AA) –Almanya İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca hazırlanan yasa taslağında, doping maddesi kullanımı ve metotlarıyla mücadele edilmesi, sporcuların sağlının korunması, yarışmalarda fırsat eşitliğinin ve adaletin sağlanması ve sporun bütünlüğünü korunmasının hedeflendiği belirtildi.

Taslakta profesyonel sporcuların yarışmalarda dopingi bir avantaj sağlama amaçlı kullanmaları durumunda bunun suç sayılacağı ifade edilirken, küçük miktarda doping maddesinin satın alınması veya sahip olunmasının da ceza kapsamına gireceği kaydedildi.

Doping maddesini kullanan, üreten, bunu satan veya buna almak için reçete yazanların 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi ön görülen taslakta, bu tür maddelerle toplum sağlığını tehdit eden ya da bir kişinin sağlığına ağır zarar verenlere 10 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Taslakta, özel kurum olan Ulusal Doping ile Mücadele Ajansı‘na (NADA) sporcuların kişisel bilgilerini kaydetme yetkisi verileceği, bu ajans ile savcılıklar arasında bilgi alışverişi yapılacağı belirtildi.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas'ın katıldığı Federal Basın Merkezi'ndeki basın toplantısında, sporcuların özellikle gençlere örnek olma özelliğine sahip olduğunu bildirdi.

Maiziere, profesyonel sporun devlet tarafından da maddi destek gördüğünü ve bundan dolayı devletin sporun adil olmasını isteyebileceğini belirterek, sporun doping ve olumsuz etkilerden korunması gerektiğini kaydetti.

Bu taslak ile hızlı ve ağır kararlar veren spor mahkemelerinin durumunun da güven altına alındığını belirten Maiziere, ayrıca ceza hukuku açısından yeni bir aracı da geliştirdiklerini vurguladı.

‘'Bu, kısa, açık ve ağır olan bir etkili yasadır'' diyen Maiziere, doping maddesi kullanan sporcunun hızlı bir şekilde cezalandırılması için spor mahkemelerinin kalmasını sağladıklarını ve men cezasının da 2 yıldan 4 yıla kadar çıkarılacağını kaydetti.

Maiziere, gündelik hayatta vücut geliştirme veya vücudu güzelleştirmek için doping kullanmanın bu yasa ile ceza kapsamına girmediğini vurgulayarak, doping maddelerinin insan sağlığına verdiği zararlara dikkati çekti.

- Çalışma nisanda meclise gönderilecek -

Bu taslağın toplumda tartışılacağını belirten Maiziere, daha sonra hazırlanacak yasa tasarısının nisan ayında parlamentoya geleceğini kaydetti. Maizere, spordaki müsabakaların maniple edilmesi ve bahis oyunlarındaki dolandırıcılıkla mücadele konularında 2015 yılında bir yasa hazırlanacağını belirtti.

Bu konudaki durumun, doping ile mücadele yasasından çok daha karmaşık olduğuna dikkati çeken Maiziere, oyunların maniple edilmesi konularının uluslararası düzeyde olduğuna işaret etti.

Almanya Adalet Bakanı Maas da Almanya'da yıllardan beri doping ile mücadele yasasının yapılması konusunda tartışmalar yapıldığını belirterek, ‘'Bu yasa, temiz bir spor için ve dopinge ile mücadele çağrısıdır'' dedi.

Doping kullananların ve böylelikle bundan en fazla fayda sağlayanların ceza kapsamına alınmasının önemli olduğunu vurgulayan Maas, ‘'Biz sporun bütünlüğüne doping ile zarar verilmesine izin vermeyiz'' şeklinde konuştu.

- Çıkacak yasa ülkeye gelen yabancı sporcuları da kapsayacak -

Bu yasasının çıkması durumunda bunun önleyici etkisi de olacağını belirten Maas, uluslararası düzeyde dopingle mücadelede zirvede olacaklarını kaydetti. Maas, yabancı bir profesyonel sporcunun Almanya'da katıldığı spor müsabakasında doping maddesi kullandığının tespit edilmesi durumunda suç işlemiş olacağını dile getirerek, Almanya dışında dopingli çıkan Alman sporcu için ise kovuşturma sürecinin uzun olacağı ve kanıtların toplanması gerektiğine işaret etti.

Küçük miktarda doping maddesi bulunduranlara ceza verilebileceğine işaret eden Maas, doping ile mücadelede bu yasanın bir kilometre taşı olduğunu kaydetti.

AA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler