HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya'dan son dakika 'Türkiye' açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü, gerilen Ankara-Berlin ilişkileri konusunda açıklama yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, "sakin ve mantıklı kalınması gerektiğini" söyledi.

Seibert, "Almanya ve Türkiye gereksiz eleştirilerden kaçınmalı" ifadesini kullandı.

Türk bakanların Almanya'da konuşmasına izin verilmemesini Nazi dönemi uygulamalarına benzeten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine de yorum getiren Seibert; bu tarz kıyaslamaların, Nazilerin işlediği suçların önemini azalttığını savundu. Seibert, Alman hükümetinin, bu benzetmeye "şiddetle reddettiğini" belirtti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya'nın bakanların konuşmasını iptal etmesiyle ilgili olarak "Uygulamanız geçmişteki Nazi uygulaması gibi" açıklaması yapmıştı. Erdoğan, "Ya ben istersem gelirim. Gelirim ve kapıdan da sokmadığınız zaman veya konuşturtmadığınız zaman da ben dünyayı ayağa kaldırırım" ifadelerini kullanmıştı.

DÜN İLK KEZ BAKAN KONUŞTU

Almanya'da Türk bakanların konuşacağı etkinliklerin iptal edilmesinin Ankara-Berlin ilişkilerinde yarattığı gerilimin ardından dün akşam ilk kez bir Türk bakan bu ülkede konuşma yapmıştı.

Köln'de AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Almanya'da bu dost vatanda, bu dost ülkede milyonlarca Türk vatandaşımız var. Burada AK Partimizin Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezinin yaptığı çalışmalardan birini yapıyoruz. Hakkımız olan bir faaliyeti yerine getiriyoruz" dedi. Söz konusu etkinlik daha önce iki kez iptal edilmişti. Ayrıca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Almanya'nın Gaggenau kentinde konuşma yapacağı toplantı da Alman belediyesi tarafından iptal edilmiş ve bunun üzerine Bozdağ bu ülkeye gitmekten vazgeçmişti. Bozdağ, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ile yapacağı görüşmeyi de iptal etmişti. (Reuters)

FINANCIAL TIMES TÜRKİYE-ALMANYA İLİŞKİLERİNDEKİ 'BOZULMA'YI YAZDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya yönelik "nazi" benzetmesinin Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yankıları sürüyor. İki ülke arasındaki ilişkilerdeki "bozulmayı" irdeleyen Financial Times gazetesi, Türkiye-AB mülteci anlaşmasına dikkat çekerek mülteciler sorununun bu yıl Almanya'da yapılacak seçimlerde "en hassas meselelerden biri" olacağını vurguladı.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadelerini yansıttığı "Erdoğan, Almanya'yı 'nazi uygulamaları' ile suçluyor" başlıklı haberinde "Almanya'da Türkiye'deki reforma ilişkin mitinglerin durdurulmasının tartışma yarattığına" dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert ifadelerine Alman siyasilerin hızlı biçimde tepki gösterdiklerini kaydeden gazete, "kavganın" yerel Alman yetkililerinin Türk Bakanlarının katılacağı bazı mitingleri iptal etmelerinin ardından yaşandığını anlattı.

FT iki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye'de geçen yaz meydana gelen darbe girişiminden beri" gittikçe gerildiğini" belirttiği haberinde "Alman kamuoyunun özellikle Die Welt için çalışan Alman Türk gazetecisi Deniz Yücel'in tutuklanmasına kızdığını" yazdı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dahil Alman siyasilerinin Yücel'in tutuklanmasına gönderdiği tepkilere de yer veren FT, haberinde "Türkiye, Suriyeli mültecilerin Almanya'ya akınının durdurulmasında önemli bir rol oynadı. Geçen yıl AB tarafından sağlanan bir anlaşma ile Sayın Erdoğan, fonlar karşılığında Avrupa'ya seyahat eden mültecileri geri almayı kabul etti" değerlendirmesini yaptı.

Bunun ardından, Başbakan Merkel'in Eylül ayında yapılacak seçimlerde dördüncü başbakanlık dönemi için mücadele vereceğine dikkat çekilirken "kamuoyunun bir milyondan fazla mültecinin gelişine muhalefeti, en hassas meselelerden biri" denildi.

İngiliz gazetesi, "iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanan bozulmanın, Alman medyasında yaygın ilgi uyandırdığını ve en popüler gazetelerin bazılarının pazar günkü yayınlarında ağırlıklı bir konuyu oluşturduğunu" da vurguladı. (ANKA)


En Çok Aranan Haberler