HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya'ya sığınan 9 bin çocuk kayıp: #WhereAre9000ChildrenGermany

Federal Asayiş Dairesi (BKA) verilerine göre, Almanya'ya mülteci olmak üzere gelen çocuklardan kayıt altına alınmış 8991'inin nerede olduğu bilinmiyor...

Almanya'ya sığınan 9 bin çocuk kayıp: #WhereAre9000ChildrenGermany

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı Almanya'ya sordu: 'WhereAre9000ChildrenGermany'?

Neue Osnabrücker Zeitung gazetesi, BKA kaynaklarına dayandırdığı haberinde, kayıp olan çocukların çoğunluğunun 14-17 yaş arasında olduğunu, 867 çocuğun ise 13 yaşın altında olduğunu yazdı.

BKA’nın çocukların nerede olduğunu bilmemekle birlikte, suç çetelerinin eline düşme ihtimalini düşük gördüğü kaydedilen haberde, ağırlıklı olarak bulundukları yerleri terk eden çocukların başka şehir ya da ülkelerde olan aile bireyleri veya akrabalarının yanına gitmeye çalıştıklarına değinildi.

Kayıp sığınmacı çocukların ağırlıklı olarak Afganistan, Suriye, Somali, Eritre, Fas ve Cezayir’den geldikleri belirtiliyor.

Ülkelerindeki savaş ve çatışmalardan tek başlarına Avrupa ülkelerine kaçan birçok çocuk sığınmacının Almanya'ya ulaştıktan sonra, tanıdık ve akrabalarının yanına gitmek için kaçmaya devam ettikleri tahmin ediliyor. Ne var ki, 8 bin 991 kayıp çocuk sığınmacıdan büyük bir çoğunluğunun akıbeti bilinmiyor.

Çoklu kayıt sistemi ve hatalı kayıtlar

Federal Emniyet Teşkilatı'nın elinde, kayıp çocuk sığınmacıların suç çetelerinin eline düştüğüne dair somut kanıtlar olmadığı belirtildi. Çocuklar aile ya da akrabalarına ulaştıklarında yetkililere bilgi verilmediği ve çocuklar kayıp olarak kayıt altında kalmayı sürdüğü için de sayının yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Aynı zamanda sığınmacılar farklı noktalarda yeniden kayıt altına alındıkları, isim hataları olabildiği için de birden fazla kayıt altına alınma işlemi nedeniyle de yine sayının yüksek olduğu ifade edildi.

Avrupa'da net bir veri bulunmuyor

Avrupa genelindeki çocuk ve genç sığınmacılara yönelik net bir veri bankası bulunmuyor. Avrupa Polis Teşkilatı Europol, Şubat ayında Avrupa'ya ulaştıktan sonra yaklaşık 10 bin kayıp çocuk ve genç sığınmacı olduğunu tahmin ediyor. Sayının şubat ayından bu yana yükseldiği, birçoğunun ailelerinin korumasında olduğunun tahmin edildiği ancak yine de tehlikenin göz ardı edilemeyeceği bilgisi verildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT de aylar önce, kriz bölgelerinden kaçan reşit olmayan yaştaki çocukların sığınmacılar arasında en fazla tehlikeyle karşı karşıya olan grup olduğuna dikkat çekmişti. Çocukların ailelerinden önce tek başlarına Avrupa'ya gönderildikleri ve kendilerini koruyamayacakları için de çok kolay kurban haline gelebileceklerine dikkat çekilmişti.

Nisan ayında Federal Meclis'ten gelen bir soru üzerine kayıp çocuk ve genç mültecilerle ilgili rakamları paylaşan Almanya İçişleri Bakanlığı, ülkede 2015 yılında henüz reşit olmayan yaklaşık 6 bin mülteci çocuğun ve gencin kaybolduğunu açıklamıştı.

---

Öte yandan Avrupa Polis Örgütü Europol de son 2 yıl içerisinde 10 binin üzerinde göçmen çocuğun Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geldikten sonra kaybolduğunu açıklamıştı...

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler