HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alp Dağları’nda çığ felaketi

Alp Dağları'nın, İtalya sınırlarında kalan bölümüne çığ düşmesi sonucu 6 kişi hayatını kaybetti.

Alp Dağları’nda çığ felaketi

Alp Dağları'nın, İtalya’daki kısmına çığ düştü. İtalya’nın Avusturya sınırında bulunan Güney Tirol bölgesinde bulunan Nevoso Dağı yakınlarında düşen çığ nedeniyle 6 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Olayın ardından kayıp olduğu ifade edilen dağcıları kurtarmak için çalışmaların başladığı kaydedildi.

Yerel medyada yer alan haberlerde ise 3 helikopterin ve özel eğitimli köpeklerin arama kurtarma çalışmalarına katıldığı aktarıldı.

Çığ nasıl meydana gelir?

Dağın bir noktasından kopup yuvarlanan ve yuvarlandıkça büyüyen kar kümesine çığ denir. Dağlık , engebeli ve eğimli rüzgar altı yamaçlarda tabakalaşmış veya toz kar örtüsünün kendi iç direnciyle veya dış etkilerle yerinden koparak yerçekimi etkisiyle vadi tabanına doğru hızla kayma olayıdır.

Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık, Çığ ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında meydana gelir.

Çığ kısaca, kar tabakası veya tabakalarının iç ve dış kuvvetler etkisi ile yamaç eğim yönünde gösterdiği akma hareketidir. Kar tabakalarının birbirlerinden farklı özellikleri olacağından; çığ, bazen diğer bir tabaka üzerinde kayan bir tabaka veya tabakalar ile veya tüm tabakaların zemin üzerinde topluca kaymaları sonucunda oluşur.

Bol kar yağışı olduğunda, taze kar tabakasının alttaki eski tabakayla iyi kaynaşmaması sonucu,

Rüzgárın kaldırdığı büyük bir kar kitlesinin aşağı inerek alttaki kar tabakası üzerinde kayması sonucu

Bir hayvan veya kayakçının oynak kar tabakasını çiğne-yerek harekete geçirmesi sonucu çığ oluşabilir.

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler