HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alzheimer ile şizofreni arasında bağlantı olabilir

İngiliz bilim insanları, beyin taramalarında belli bölgelerin Alzheimer ve şizofreni hastalıklarına direncinin zayıf olduğunu ortaya koydu. Bunun iki hastalık arasında bağlantıyı ortaya koyabileceği belirtiliyor.

Alzheimer ile şizofreni arasında bağlantı olabilir

İngiliz bilim insanları, beyin taramalarında belli bölgelerin Alzheimer ve şizofreni hastalıklarına direncinin zayıf olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre beyindeki bu bölgenin ergenlik döneminde gelişiyor ancak yaş ilerledikçe bozulma gösteriyor.

Tıbbi Araştırma Konseyi'nden bir ekibin yürüttüğü çalışmada, MRI (Manyetik rezonans görüntüleme) makinesi ile 484 gönüllünün beyni tarandı.

Yaşları 8 ile 85 arasında değişen gönüllülerin yaşlandıkça beyinlerinin nasıl değiştiği takip edildi.

Tarama sonuçlarında beyin görüntülerinde bazı benzerlikler fark edildi. Buna göre beynin geç gelişen bölgeleri, aynı zamanda yaşlandıkça gerileme kaydetti.

Araştırmacılar Alzheimer ve şizofreni hastalarını karşılaştırdığında, beynin aynı kısmının etkilendiğini fark ettiler.

Bu bulgular, ayrı hastalıklar da olsalar "Alzheimer ve şizofreni arasında bir bağlantı bulunabileceği" şüphesini kuvvetlendirdi.

Araştırmayı yürütenlerden Profesör Hugh Perry ise bulguları şöyle değerlendirdi:

"Doktorlar eskiden şizofreniye 'demans (bunama) başlangıcı' derlerdi. Ama bugüne kadar iki hastalığın beynin aynı bölgesiyle ilgili olduğuna dair hiçbir kanıt sunulamamıştı. Ancak bu geniş çaplı ve detaylı araştırma, beynin bu bölgesindeki gelişim, yaşlanma ve hastalıklar üzerine önemli bulgular ortaya koyuyor."

Ortaya konulan bulguların, bu tür hastalıkların erken teşhisi için önemli olduğu kaydediliyor.

Ancak şu anda doktorların beynin bölgesine bakarak kimlerin Alzheimer ya da şizofreniye yakalanabileceğini tespit etmesi zor görünüyor.

Bunu mümkün kılabilmek için "araştırmanın derinleştirilmesi gerektiği" ifade ediliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler