HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Amerikalı hemşire Ebola karantinasını kırdı

Sierra Leone'de Ebola hastalarını tedavi ettikten sonra ülkesine dönen Amerikalı hemşire Kaci Hickox, bugün Maine'deki evinde kendisine konan karantinayı kırarak bisikletle dolaşmaya çıktı.

Amerikalı hemşire Ebola karantinasını kırdı

Sierra Leone'de Ebola hastalarını tedavi ettikten sonra ülkesine dönen Amerikalı hemşire Kaci Hickox, bugün Maine'deki evinde kendisine konan karantinayı kırarak bisikletle dolaşmaya çıktı.

Hiçbir Ebola belirtisi göstermeyen ve yapılan Ebola testlerinde de negatif sonuç alınan hemşire Hickox, toplumdan tecrit edilmesinin gereksiz olduğunu savunuyor. Maine eyaleti yetkilileri ise karantinayı uygulatmak için mahkemeye gideceklerini söyledi.

Şimdiye dek Ebola salgını Batı Afrika'da 5000'e yakın insanın ölümüne yol açtı. ABD'de ise yalnızca 9 hasta Ebola virüsünden tedavi altına alındı. Hasta kişiden sadece vücut sıvılarıyla bulaşan Ebola virüsünün 21 günlük kuluçka süresi var. Bu süre içinde hastalarda herhangi bir belirti görülmüyor, virüs de bulaşmıyor.

Amerikalı yetkililer, Batı Afrika'daki Ebola hastalarını tedavi edip geri dönen sağlık görevlilerinin karantinada tutulup tutulmaması konusunda farklı görüşleri savunuyor.

Bir New Yorklu doktorun Batı Afrika'da Ebola hastalarını tedavi ettikten sonra dönüşünde hastalığa yakalanması ardından New Jersey ve diğer eyaletlerde karantina uygulamasına geçildi. Ancak ülkenin kamu sağlığı kurumu, bölgeden dönen sağlık görevlilerinin zorla tecrit edilmesinden ziyade, hergün izlenmesini tavsiye ediyor.

Başkan Barack Obama, Afrika'dan dönen sağlık görevlilerinin aşırı sıkı önlemler altına alınmasının gönüllü olarak bölgeye gitmek isteyenleri caydırabileceğini söyledi.

Hemşire Hickox, Cuma günü Newark Uluslararası Havaalanına inmişti. Hafif ateşli olduğu için Newark hastanesinde karantina altına alındı. 24 saat süreyle ateşi çıkmayan ve başka hiçbir belirti göstermeyen hemşire, hastaneden taburcu edildi ve Maine eyaletindeki evine götürüldü.

Bu sabah bisikletiyle evinden çıkan Hickox'un hareketleri ve diğer kişilerle temasları, polis tarafından izlendi. Mahkeme kararı olmaksızın polis hemşireyi gözaltına alamıyor.

Hemşire Hickox anlaşmazlığı dostça çözebilmeyi umduğunu söylerken, Maine Valisi Paul Lepage hemşirenin ortalığa çıktığını, işbirliğine yanaşmadığını, dolayısıyla zorla kan tahlili yaptırılması için mahkemeden karar çıkartılacağını bildirdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler