HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyadan Türkiye’ye taziye mesajları yağdı

Ankara’daki terör saldırısının ardından Türkiye’ye tüm dünyadan başsağlığı ve kınama mesajları yağdı.

Dünyadan Türkiye’ye taziye mesajları yağdı

ABD Başkanı Barack Obama, dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak, Ankara’daki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtti.

Öte yandan Suriye’nin savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesinden dolayı ilişkilerin gerildiği Rusya’nın Devlet Başkanı Putin, taziye mesajını ilk açıklayan lider oldu. Fransa, Azerbaycan cumhurbaşkanları, Suudi Kralı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak saldırıları kınadı. AB, Türkiye’ye ‘birlik’ çağrısı yaptı. NATO Genel Sekreteri, “NATO, terör belasıyla mücadelede birlik halindedir” dedi.

PUTİN ERDOĞAN'A TAZİYELERİNİ İLETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara'daki patlamaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir telgraf gönderdi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin mesajında, başkentteki patlamalarda hayatını kaybeden vatandaşlar için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı diledi.Rusya lideri, hayatını kaybedenlerin akraba ve yakınlarının acılarını samimice paylaştıklarını belirterek tüm yaralılara acil şifalar diledi.

Sputnik'e göre, Putin, bu insanlık dışı suçun emrini verenlerin ve bu suçu işleyenlerin gereken cezaya çarptırılmasını umduğunu belirtti. Rus lider, terör tehdidiyle mücadelede Ankara ile yakın işbirliği yapmaya hazır olduklarını da vurguladı.

OBAMA'DAN TELEFON

ABD Başkanı Obama'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak, Ankara'daki terör saldırısını şiddetle kınadıklarını, ABD olarak terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında yer almaya devam edeceklerini vurguladı. Ankara'daki saldırıda hayatlarını kaybedenler için taziye, yaralılar için acil şifa dileğinde bulunan Obama, Türkiye'nin acısını paylaştıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki kararlılığına işaretle, menfur saldırının ülkenin huzur ve istikrarını bozmayı amaçladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama'nın önümüzdeki günlerde kapsamlı bir telefon görüşmesi yapma konusunda da mutabık kaldıkları kaydedildi.

RUSYA'DAN 'ANKARA' AÇIKLAMASI: DAHA KAÇ PATLAMA OLMALI?

Ayrıca Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, teröristlerin Ankara'daki saldırılarla uluslararası topluma yeni bir mesaj gönderdiğini söyledi.

Başkent Moskova'da gazetecilerin Ankara'daki patlamalarla ilgili sorularını yanıtlayan Klintseviç, terörle mücadele edebilmek için tüm ülkelerin faaliyetlerini koordine etmesi gerektiğini vurguladı. Rus yetkili, "Uluslararası toplumun terörle mücadelede gerçek hamleler yapılmasının gerekliliğini anlaması için teröristlerin daha kaç mesaj vermesi gerekiyor? Rusya kendi üzerine düşen 'temizliği' Suriye'de yapıyor" ifadelerini kullandı.

Ankara'daki patlamaları gerçekleştiren teröristlerin "renginin" hiçbir önem taşımadığını da kaydeden Rus parlamenter, "Terörü yenmenin tek yolu var: Onları yok edinceye kadar savaşmak" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na taziyelerini iletti

Başbakanlıktan yapılan açıklamada Merkel mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Saygıdeğer Başbakan, sabah saatlerinde Ankara'da meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği terör eylemlerini büyük bir üzüntü ve dehşet ile öğrendim. Bu vesileyle en samimi duygularla taziyelerimi belirtmek isterim. Bu terör saldırıları doğrudan sivil haklar, demokrasi ve barışı hedefleyen korkakça bir davranıştır.

Kurbanların çoğu şiddete karşı yapılan bir miting için bir araya gelen gelmek isteyen kişilerdi. Bu kişilere saldırı, doğrudan toplumsal dayanışmayı hedef almaktadır. Yıldırma ve korku yayma çabasıdır. Ben, Türk Hükümeti ve milletinin birlik olacağından ve teröre karşı gereken demokratik cevabı vereceğinden eminim.

Alman halkının duygu ve düşünceleriyle bu zor anlarınızda sizlerin yanında olduğunu belirtmek isterim. Lütfen taziye dileklerimi kurbanların yakınlarına da iletin. Yaralılara acil şifalar diliyorum."

YAHYAGA'DA ERDOĞAN'A TAZİYE MESAJI GÖNDERDİ

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Cumhurbaşkanı Yahyaga, mesajında başta Kosova Cumhuriyeti olmak üzere ülkedeki devlet kurumları adına saldırıyı şiddetle kınadı.

Yahyaga, mesajında şunları belirtti:

"Bugün onlarca insanın ölmesine ve yüzlerce insanın yaralanmasına neden olan Ankara'daki terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Kosova Devleti ve kurumları adına saldırıda hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve aileleri ile tüm Türk halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

Terörle mücadele konusunda ilerlediğiniz yolda yanınızdayız. Ortak amaçlarımız doğrultusunda ortak istikrar ve güvenliğimizi koruyacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suud Kralından Taziye Telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Suud Kralı Selman, Ankara'daki terör saldırısının kendilerine de derinden üzdüğünü belirterek, hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kurbanların aileleri başta olmak üzere Cumhurbaşkanının şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletti. Yaralılara acil şifa dileyen Suud Kralı Selman'ın, menfur saldırıyı şiddetle kınadığını, bu acılı günde Türkiye'nin yanında yer aldığını vurguladığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise bu menfur saldırının Türkiye'nin huzur ve istikrarını hedef aldığına dikkati çekerek, gösterdiği duyarlılıktan dolayı Suud Kralı Selman'a teşekkür ettiği belirtildi.

TAZİYE TELGRAFLARI

Bu arada Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Milorad Dodik ve Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çektikleri telgraflarla taziyelerini ilettikleri, menfur saldırıyı kınadıkları kaydedildi.

PAKİSTAN ŞİDDETLE KINADI

Pakistan, Ankara'da meydana gelen bombalı saldırıyı şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ankara Tren Garı yakınlarında meydana gelen "bombalı saldırının derin üzüntü ile öğrenildiği" belirtilerek

AVRUPA KONSEYİ'NDEN KINAMA

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland Ankara saldırısının faillerini kınadı. Jagland sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajda, "Ankara'daki barışçıl gösteride meydana gelen barbarca saldırıyı kınıyorum. Toplanma özgürlüğü demokrasinin temel taşıdır" dedi.

ABD'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ'NDEN AÇIKLAMA

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Ankara'daki tren garı kavşağında meydana gelen ve son açıklamaya göre 95 kişinin öldüğü patlamayı kınadı. ABD Büyükelçiliği, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada saldırıyı kınarken, "Ankara'daki son saldırıyı kuvvetle kınıyoruz. Hepimiz birlik içinde teröre karşı durmalıyız" dedi.

ALMANYA: 'KİM SORUMLUYSA BARIŞ İSTEMİYOR'

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas da Twitter'da "Ankara'daki barışçıl göstericilere barbarca bir saldırı. Kurban yakınlarının acısını paylaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ankara'da ölüm ve bombalar. Bundan kim sorumluysa barış istemiyor. Demokrasi galip gelmeli ve Türkiye'deki insanlar bir arada durmalı” dedi.

GÜVENLİ ÜLKE TARTIŞMASI

Yeşiller Partisi Meclis Grubu iç politika sözcüsü Volker Beck ise açıklamasında, Avrupa ve Almanya'da bir süredir yapılan Türkiye'nin güvenli ülkeler listesine alınması tartışmalarına atıfta bulunarak, Almanya hükümet sözcüsü Steffen Siebert'e seslendi ve şu ifadeleri kullandı: "Bu trajedi hükümet sözcüsünün gözlerini açmıyor mu? Güvenli ülke: Ankara'daki saldırıda 95 ölü.”

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu'nda sığınmacı krizi ile ilgili yaptığı konuşmada, Türkiye'nin güvenli ülkeler listesine alınması gerektiğini savunmuştu. "Türkiye güvenli ülkeler listesine girmeli" diyen Juncker, eğer buna uygun bir ülke olarak görülmüyorsa AB'nin Ankara ile yürüttüğü üyelik müzakerelerine son vermesi gerektiğini belirtmişti.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de AB'nin Türkiye'yi "güvenli ülkeler” listesine alması gerektiği görüşünü savunmuştu.

FRANSA BAŞSAĞLIĞI MESAJI GÖNDERDİ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ankara'da meydana gelen saldırıyı kınadı ve Türk halkına başsağlığı mesajı gönderdi.

Hollande yaptığı yazılı açıklamada, "Barış için düzenlenen gösteride meydana gelen ve çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan bu menfur saldırıyı kınıyorum" ifadesini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'da bu sabah meydana gelen bombalı terör saldırısını kınadı.
Açıklamada, "Fransa çok sayıda kişinin ölümüne yol açan saldırıyı kınamaktadır" ifadesine yer verildi.

Ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilenen açıklamada, bu acılı dönemde Türk halkı ve yetkilileri ile dayanışma içinde olunduğu belirtildi.

İSPANYA'DAN KINAMA

İspanyol hükümeti, Ankara'da sabah meydana gelen patlamayla ilgili kınama ve başsağlığı mesajı yayınladı.

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İspanyol hükümeti, çok sayıda insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan Ankara'da bu sabah meydana gelen patlamayı sert bir şekilde kınamaktadır. Bu tip bir suç olayının sorumlularının en kısa zamanda adalet karşısına çıkarılmasını umut ediyoruz. İspanyol hükümeti, ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dilemektedir. Hükümet ve İspanyol halkı, bu zor zamanlarda Türkiye halkıyla dayanışma içinde olduğunu iletmek istemektedir" denildi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI: DEHŞETE DÜŞTÜM

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Ankara'da bu sabah meydana gelen patlama ile ilgili resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, patlamaları ''barbarca'' olarak yorumlayarak, İngiltere'nin Türkiye halkının yanında olduğunu söyledi.

Hammond, Twitter hesabında '' Ankara'daki barbarca saldırılardan dolayı dehşete düştüm. Patlamada hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarının acılarını paylaşıyorum. İngiltere, Türkiye halkının yanındadır'' ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı basın ofisi de ilerleyen saatlerde Ankara'daki saldırı ile ilgili resmi internet sayfalarında bir açıklama yayınlanacağını söyledi.

NATO'DAN DA KINAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ankara'nın merkezinde gerçekleşen ve birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan terörist saldırıyı şiddetle kınıyorum" dedi.

Stoltenberg, Ankara'daki patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Ankara'nın merkezinde gerçekleşen ve birçok kişinin yaşamını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan terörist saldırıyı şiddetle kınadığını belirten Stoltenberg, "Barış için yürüyüş yapan insanlara karşı böyle korkunç bir saldırının hiçbir gerekçesi olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, bu zor zamanlarda kalbinin saldırıda yaşamını kaybeden ve yaralanan mağdurların aileleri ve Türk insanıyla olduğuna dikkati çekerek, "Bütün NATO müttefikleri terörizm belasına karşı mücadelede birlik halindedir" ifadelerini kullandı.

ÇİPRAS'TAN TAZİYE MESAJI

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Ankara’da 'Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi' mitinginin toplanma yeri olan Ankara Tren Garı önünde gerçekleşen ve 95 kişinin yaşamını yitirdiği patlama nedeniyle taziye mesajı yayınladı. Kişisel Twitter hesabından açıklama yapan Çipras, “Türkiye’deki kurbanların ailelerine derin taziyelerimi sunuyorum. Barış ve demokrasi için komşularımızla birlik içindeyiz” ifadesini kullandı.

(Ajanslar)

En Çok Aranan Haberler