HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ankara’dan “Özbekistan açılımı”

Türkiye’nin, son yıllarda önemli ölçüde bozulan, Özbekistan ile ilişkileri geliştirmek istediği, bu amaçla bir “açılım” düşünüldüğü öğrenildi.

ANKARA (ANKA) - Türkiye’nin, uzun bir süredir ikili bağlarda soğukluk yaşandığı Orta Asya devletlerinden Özbekistan ile ilişkileri geliştirmek amacıyla bu ülkeye yönelik bir “açılım” gerçekleştirmek istediği öğrenildi.

Ankara’daki diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin, Özbekistan ile ilişkileri geliştirmek istediğini belirtirken “Bir açılımı yapmanın çarelerini arıyoruz. Karamsar değiliz. İyi bir noktadayız” diyorlar.

Bu arada, Özbekistan yönetiminin, bir süre önce Kırgızlarla Özbekler arasında ciddi gerginliklerin patlak verdiği Kırgızistan’ın istikrarına kavuşması konusunda takındığı tavrından Türkiye’nin memnun olduğu belirtiliyor.

Ankara’da “Özbekistan’ın, Kırgızistan konusunda oynadığı yapıcı rolünün takdirle karşılandığı”na dikkat çekilirken Türkiye’nin, Kırgızistan’da barış ve istikrarının sağlanmasını dönük çabalarının da, Özbekistan’ın çıkarlarıyla uyumlu olduğu ifade ediliyor.

Türkiye ile Özbekistan arasındaki ikili ilişkilerde uzun bir süreden beri sıkıntılar yaşanıyor. Bunun bir yansıması olarak iki ülke arasında üst düzey ziyaretler de yapılmıyor.

Siyasi gözlemciler, bu sıkıntıların nedeni olarak çeşitli faktörleri gösteriyor. Bu çerçevede, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den sonra Ankara’nın, Orta Asya devletlerine “gereken ilgi göstermemesi”nden Özbekistan’ın “baskıcı ve insan hakları aykırı” politikalarına kadar bir dizi unsurdan söz ediliyor.

İkili ilişkilerdeki sorunlar nedeniyle Özbekistan, Türkiye’nin öncülük yaptığı, Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri’ne soğuk bir tavır gösteriyor.

Uzun bir süreden beri zirvelere katılmayan, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un Eylül ortasında İstanbul’da düzenlenen zirvede de bulunmadığı anımsatılıyor.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler