HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Astana görüşmeleri başladı: Muhalifler katılmadı

Suriye’deki ateşkesi sağlamlaştırmaya yönelik Astana görüşmeleri başladı; Rejimin ateşkes ihlallerini ve Rusya’nın sorumluluklarını yerine getirmemesini gerekçe gösteren muhalifler katılmıyor.

Astana görüşmeleri başladı: Muhalifler katılmadı

Suriye’deki ateşkesi sağlamlaştırmaya yönelik Astana görüşmeleri başladı. Garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran’ın yanı sıra rejimin heyeti de görüşmelere katılıyor. Astana toplantıları için görevlendirilen muhalefet heyeti, ülkede ateşkese rağmen devam eden bombardımanı protesto olarak zirveye katılmama kararı aldı. Ancak Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin güneyindeki muhalif grupların temsilcilerinin görüşmelerin ikinci günündeki toplantıya katılacağını söyledi.

LAVROV: MUHALİFLERLE İLETİŞİM HALİNDEYİZ

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Astana’ya katılmayan silahlı muhalif komutanlarla iletişim halinde olduğunu söyledi.

Rus haber ajansı İnterfax’ın sözlerini aktardığı Lavrov, muhaliflerin katılmama gerekçelerini ikna edici olmadığını ifade etti.

Muhaliflerin boykot kararının kendilerine sürpriz olarak geldiğini belirten Lavrov, bu durumu çözmek için çabalar sarf edildiğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise muhaliflerin katılmamasına yönelik sorulara, ‘En başından itibaren (Suriye barış görüşmelerinin) çok karmaşık olduğunun farkındaydık’ yanıtını verdi ve bu konudaki çalışmaların devam edeceğini belirtti.

"MUHALİFLERİN KATILMAMASI TÜRKİYE’YE SORULMALI"

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Suriye rejiminin Astana’daki Temsilcisi Beşşar Caferi, muhaliflerin garantörü olan Türkiye’yi sorumluluklarını yerine getirmemekle suçladı.

Caferi, “Üç garantörden biri sorumluluklarını yerine getirmeyince, burada Türkiye’yi kastediyorum, bu silahlı grupların katılmaması Türkiye’ye sorulmalı” dedi.

Caferi, Suriye rejiminin Astana’ya silahlı muhaliflerle değil müttefikleri Rusya ve İran ile görüşmek ve ciddiyetini göstermek için gittiğini söyledi.

Türkiye'yi, Astana'da Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal temsil ediyor.

İki gün sürecek görüşmeler taraflar arasında ikili ve üçlü kapalı toplantılar şeklinde gerçekleşiyor. Tüm katılımcıların büyük masa etrafında toplanacağı oturum ise çarşamba günü düzenlenecek.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler