HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Astana'da ikinci tur: Türkiye, Rusya, İran Suriye için bir arada

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 23-24 Ocak'ta gerçekleşen görüşmelerin ardından Rusya, Türkiye ve İran, iki hafta sonra yeniden bir araya geldi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya, Türkiye ve İran'dan uzmanlar Astana'da görüşmelere başladı. Astana'da iki hafta önce yapılan ilk görüşmelerde ülke genelinde bir ateşkes üzerinde mutabakata varılmıştı. Bugün başlayan görüşmelerde bu ateşkeste varılan nokta ele alınıyor, ihlâller görüşülüyor.

Rusya, Türkiye, İran ve Birleşmiş Milletler'den uzmanlar Suriye ateşkesinin uygulanmasını detaylı bir şekilde görüşmek için Kazakistan'ın başkenti Astana'da, teknik bir toplantıya başladılar.

GÖRÜŞMELERE İLK KEZ ÜRDÜN'DEN TEMSİLCİLERİN KATILMASI BEKLENİYOR

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Görüşmelere ilk kez Ürdün'den temsilcilerin de katılması bekleniyor" diye konuştu.

Ateşkes IŞİD ve Nusra Cephesi'ni kapsamıyor.

Öte yandan, Rusya, Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında yapılan Suriye barış görüşmelerinin devamından yana olduğunu açıkladı.

Geçen yıl ara verilen görüşmelerin devamı konusunda Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye hükümeti ve muhalifleri bir araya getirdikleri Astana görüşmeleri nedeniyle kuşku uyanmıştı.

Cenevre'de yapılan BM görüşmelerinin en yeni turunun 8 Şubat'ta başlaması planlanmışken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov geçen hafta bu tarihin ertelendiğini söylemişti.

Reuters'in diplomatlardan aldığı bilgiye göre Cenevre görüşmelerinin 20 Şubat'ta başlaması bekleniyor.

Astana görüşmelerinin sonunda Türkiye, Rusya ve İran Suriye hükümeti ve muhaliflerin 30 Aralık'ta ilan edilmiş olan ateşkese uyup uymadıklarını denetlemek için anlaşmışlardı.

Lavrov dün yaptığı açıklamada, Astana görüşmelerinin Suriye krizinin çözümü yolunda önemli bir ilerleme olduğunu ancak BM himayesindeki görüşmelerin yerini almadığını söyledi.

Lavrov bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamasında, "Cenevre'nin yerine Astana formatını koymaya çalışmıyoruz" dedi.

Astana görüşmeleri Ortadoğu'da Rusya, Türkiye ve İran'ın güçlenen, buna karşılık Donald Trump'ın başkanlığa geçişi sırasında ABD'nin zayıflayan etkisini vurgulayan diplomatik bir başarı olmuştu.

Lavrov, ABD ile Rusya'nın ikili sorunlarını çözmeleri, ilişkileri güçlendirmeleri ve uluslararası terörle mücadele çabalarını birleştirmelerinin mümkün olduğunu söyledi ancak bunun karşılıklı saygı temelinde yapılması gerektiğini vurguladı.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin sekreteri Ali Şamkani de dün Tahran'da Rusya'nın Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentiev'le yaptığı görüşmeden sonra, Astana görüşmelerinden övgüyle söz etti.

IRNA ajansının haberine göre Şamkani, DAEŞ ya da diğer adıyla IŞİD ve yanı sıra el Kaide bağlantılı el Nusra ya da yeni adıyla Fetih el Şam ve benzeri gruplar var oldukça barış sağlanamayacağını söyledi.

"DAEŞ ve el Nusra ve onlarla bağlantılı gruplar Suriye'de var oldukça ve bölgedeki bazı ülkelerce korunup desteklendikleri sürece, Suriye ve bölge için barış ve siyasi bir çözüme ulaşmak mümkün olmayacaktır."

Suriyeli muhalifler, Tahran'ın desteklediği Şii milislerin neden olduğu ateşkes ihlallerini öne sürerek İran'ın Astana görüşmelerindeki rolüne itiraz etmişlerdi.

Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Staffan di Mistura, BM'nin 6 Şubat'ta Astana'da yapılacak teknik düzeydeki izleme toplantısına katılacağını söyledi. Görüşmeler Suriye ateşkesinin uygulanması ve denetlenmesi konusunda yapılacak.

İLK GÖRÜŞMEDE NE OLMUŞTU?

İlk görüşmeler sonrasında yayınlanan ortak bildirgede ateşkesi denetlemek üzere Rusya, Türkiye ve İran'ın üçlü mekanizma kurmasına karar verilmişti.

IŞİD ve Nusra’ya karşı ortak mücadele edileceği, bunların silahlı muhaliflerden ayrılmasının sağlanacağı belirtilmiş, "Bundan sonraki süreçte BMGK kararı bağlamında müzakerelerin başlaması ve bu sürecin kolaylaştırılması son derece önemli olacaktır" denilmişti.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler