HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atatürk Havalimanı'nda saldırı: 36 ölü, 147 yaralı

İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde dün akşam meydana gelen saldırıda en az 36 kişi hayatını kaybetti, 147'den fazla da yaralı var. Başbakan Binali Yıldırım saldırıya dair ilk bulguların IŞİD'i işaret ettiğini açıkladı.

Atatürk Havalimanı'nda saldırı: 36 ölü, 147 yaralı

İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde dün akşam meydana gelen saldırıda en az 36 kişi hayatını kaybetti, 147'den fazla da yaralı var.

Başbakan Binali Yıldırım saldırıya dair ilk bulguların IŞİD'i işaret ettiğini, incelemenin sürdüğünü açıkladı.

Yıldırım "Güvenlik güçlerimizin yaptığı tespitlerde emareler DEAŞ'ı işaret etmekte beraber bu konuda çalışmalar halen devam etmektedir. Teröristler bir ticari taksiyle gelmişlerdir. Canlı bombaların ayrıca silah bulundurmaları olayın vahametini arttırmıştır. Kaçan bir terörist olduğu değerlendirilmemekte. Her 3 canlı bombanın ateş ettikten sonra kendilerini patlattıkları yönünde ilk bulgular var" dedi.

Hayatını kaybedenlerin kimlikleri henüz açılanmazken, ölenler arasında yabancı uyruklular olduğu da belirtildi.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliğii yaralılar arasında en az 7 vatandaşlarının olduğunu açıkladı.

İlk gelen bilgiler Dış Hatlar Terminali geliş katı girişinde çatışma yaşandığı, ardından iki patlama sesi duyulduğu yönündeydi.

Saldırının ardından havalimanından tüm uçuşlar durduruldu, Atatürk Havalimanı'na inmek üzere bekleyen uçaklar da başka havaalanlarına yönlendirildi.

Başbakan Binali Yıldırım Atatürk Havalimanı'nın 02.20'den itibaren yeniden çalışmaya başladığını, hava trafiğinin normale döndüğünü belirtti. Ancak yolcuların Atatürk Havalimanı'na girişine hâlâ izin verilmiyor.

Amerikan Federal Havacılık İdaresi ise (FAA), Atatürk Havalimanı'ndaki bombalı saldırıların ardından ABD ile İstanbul arasındaki tüm uçuşların durdurulduğunu duyurdu.

Saldırının ardından ilk açıklamayı yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "Bir teröristin kalaşnikofla etrafı taradıktan sonra kendisini patlatması sonucu en az 10 kişinin öldü, 20 civarında da yaralı var" demişti.

TIKLAYIN: Atatürk Havalimanı içinden görüntüler**Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırının dönüm noktası olmasını temenni ediyorum**Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırının ardından Cumhurbaşkanlığı konutunda Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la görüştü.

Saldırıyı kınayan Erdoğan yayımladığı yazılı açıklamada "Saldırı, terör örgütlerinin masum sivilleri hedef alan karanlık yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur. Bu saldırının, herhangi bir sonuç elde etmeyi değil, sadece ve sadece masum insanların kanı ve acısı üzerinden dünyaya ülkemiz aleyhinde propaganda malzemesi üretmeyi hedeflediği açıktır" dedi.

Erdoğan ayrıca "Atatürk Havalimanı saldırısının, Batı ülkeleri başta olmak üzere, tüm dünyada terör örgütlerine karşı verilecek ortak mücadele için bir milat, bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN: Atatürk Havalimanı'ndaki patlama sonrası ilk görüntüler**Görgü tanığı: Yaralı güvenlik görevlisi gördüm**Havaalanından BBC Türkçe'ye konuşan görgü tanığı Deniz Ayanoğlu, Dış Hatlar Geliş bölümünü patlama sonrası gördüğünü ve çok sayıda ceset olduğunu söyledi.

Havaalanında elektrik teknikeri olarak çalışan Ayanoğlu şunları anlattı:

"Ben İç Hatlar Geliş katındaydım, dışarı doğru bakıyordum. Patlama oldu, camlar sarsıldı. Dışarı doğru bakıyordum. Herkes Dış Hatlara doğru koşturmaya başladı. Bacağından yaralı bir güvenlik görevlisi gördüm, hemen ona tampon yaptılar."

"Ben saldırı anını değil, patlama sonra alanı gördüm. Şok olduk. Dış Hatların gelişinde silahlı çatışma oldu. Dış Hatlar yolcu çıkışında, bagaj alım karuselinin orada patlama olmuş. Karuselden çıktığı alanda silahını çekip ateş ediyor. Şimdi servis katındayız çıkamıyoruz."

Yurt dışından dayanışma mesajlarıBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon "terörist saldırıyı" kınadığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da saldırıyı en sert şekilde kınadıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner de yaptığı yazılı açıklamada yararlıların bir an önce iyileşmeleri, yaşamını yitirenlerin ailelerine de başsağlığı dilediklerini belirterek, "Soruşturma boyunca Türk makamları ile yakın temas halinde olacağız. Terör tehdidi ile mücadelede NATO müttefiki Türkiye ile dayanışma içindeyiz.

AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, BakanBert Koenders, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak, Atatürk Havalimanı'ndaki "korkunç saldırıya" ilişkin taziyelerini iletti.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, Twitter üzerinden şu mesajı paylaştı:

"İstanbul'daki korkunç saldırıdan şoke oldum. Böyle zalim eylemler için kullanılacak söz yok. Düşüncelerimiz Türk halkıyla"

Bu arada Hollanda'nın en çok satan gazetesi Telegraaf, Twitter üzerinden "PrayforTurkey-Türkiye için dua edin" başlığıyla Türkiye ile dayanışma mesajı yayınladı.

Fransa ve İtalya başbakanları ve İngiltere Dışişleri Bakanı da taziye dileklerini iletti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da Twitter'dan ölenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun mesajı gönderdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler