HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atina'da CIA, MİT ve EYP ortak operasyon düzenledi

Yunanistan’da 4 DHKP-C üyesinin yakalanmasıyla sonuçlanan operasyonda Amerikan CIA, MİT ve Yunan gizli servisi EYP’nin ortaklaşa çalıştığı ortaya çıktı.

Atina'da CIA, MİT ve EYP ortak operasyon düzenledi

Gözaltına alınanlardan birinin Sabancı suikasti sanığı İsmail Akkol ve diğerinin örgüt lideri sayılan Hüseyin Fevzi Tekin olduğu kesinleşti. Murat Korkut’un kimliği ise henüz netleşmedi.

1 Şubat 2013 tarihinde ABD Büyükelçiliği’ne DHKP-C’li Ecevit Şanlı’nın canlı bomba saldırısı ardından Türkiye ile ortak çalışma yürüten CIA, FBI, MİT ve Yunan gizli servisi EYP ortak bilgi paylaşımına gittiler. Üç ülkenin istihbaratı tarafından yürütülen ortak çalışmada DHKP-C’li Bulut Yayla, “canlı bomba” eylemi için Edirne’den Türkiye’ye giriş yaparken, İstanbul ve Ankara’ya yönelik silahlı eylem planladıkları ileri sürülen Adalet Bakanlığı’na bombalı saldırıyı düzenleyen Hasan Biber, Mehmet Yayla ve Ahmet Düzgün Yüksel, Sakız Adası açıklarında şişme botta yakalandı. Yunanistan, Interpol üzerinden Türkiye ile gözaltına alınan DHKP-C’lilerle ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Türk Interpol’ü yapılan bilgi paylaşımında gözaltına alınanlardan Sabancı suikastı zanlısı İsmail Akkol (42), Dursun Karataş’ın ölümünden sonra örgütün lideri sayılan Hüseyin Fevzi Tekin (49) olduğunu fotoğraf ve DNA örneklerinden de kesinleştirdi. Gözaltına alındığı söylenen Korkut’un ise fotoğraf eşleşmesinde kimliği netlik kazanmazken, kimlik tespiti için ek bilgi talebinde bulunuldu.

Eylem hazırlığı yapıyorlardı

Murat Korkut’un, Muharrem Karataş’ın Ak Parti Genel Merkezi’ne geçen mart ayında lavla düzenlenen saldırıda gözcülük yaptığı ve saldırı sonrası iki şüphelinin Yunanistan’a kaçtığı iddia ediliyor. Eylemden 6 ay sonra ise Muharrem Karataş ve Serdar Polat, Emniyet Genel Müdürlüğü ek binası ile Polisevi’ne roketatarlı saldırı düzenledi. Saldırıdan sonra Karataş polis ile girdiği çatışmada ölü, Polat ise yaralı olarak yakalandı. Yapılan çalışmalarda Murat Korkut’un saldırganlarla birlikte hareket ettiği ve olayda gözcülük yaptığı belirlendi. Bunun üzerine Korkut için takip başlatıldı. MİT ve Emniyet istihbarat, DHKP-C’nin Muharrem Karataş’ın öldürülmesi ve Serdar Polat’ın da yaralı olarak yakalanmasına misilleme olarak eylem hazırlığına girdiğini rapor etti.

İade dosyası gidecek

Türkiye, gözaltına alınan DHKP-C’lilerin Yunanistan’daki yargılamalarının ardından iadeleri için de çalışmalara başlandı. 4 şüpheli, Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgulamalarında kimlikleri dahil hiçbir soruya cevap vermediler. Şüphelilerin avukatı Aleka Zorbala, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüklerini ve kendilerine zorla DNA testi yapıldığını iddia etti. DHKP-C’li teröristler yarın Atina Savcılığı’nda ifade verecek.
“Terör örgütü kurmak ve yeralmak, ruhsatsız silah bulundurmak, patlayıcı madde temin etmek ve sahte belge tanzim etmek” ile suçlanıyorlar. Atina’daki Genadiu sokağı sakinleri, teröristlerin bir buçuk yıldanberi sözkonusu dairede kaldıklarını, kendilerini de “Suriyeli boyacı” olarak tanıttıklarını söylediler.

MYNET'DEKİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN!

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler