HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ay'da maden araştırmaları başlıyor

NASA, nadir bulunan bazı madenlerin Ay'dan çıkarılmasını amacıyla yeni bir proje için firmalardan teklif almaya başladı. Proje kapsamındaki maden aramaları robotlar tarafından yapılacak.

Ay'da maden araştırmaları başlıyor

Dünya'da çıkarılan bazı madenlerin çok nadir olduğu bilinen bir gerçek. Endüstriyel anlamda birçok yerde kullanılan bu madenler için yeni bir kaynak olarak Ay gösteriliyor. Bu konuda adım atan NASA, Ay'da maden arama konusunda beraber çalışacağı firmalarla işbirliğine gidiyor.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Lunar CATALYST adını verdiği proje kapsamında Ay'da maden aramak isteyen firmalara çağrı yapıyor. Buna göre 17 Mart'ta belirlenecek firma ya da firmalarla Ay'da Dünya'da nadir bulunan Helyum 3 ve benzeri madenler aranacak. Robotlar yardımı ile yapılacak olan bu çalışmada NASA sadece ulaşım desteği verecek.

NASA resmi sayfasından yaptığı duyuruda projedeki amacın ticari uçuşlardaki kargo taşıma kapasitesini yeni fırsatlarla geliştirmek olarak açıkladı. Sadece ABD merkezli ve ABD'de faaliyet gösteren firmaların başvuru yapabildiği proje ile ilgili kararı NASA verecek. Duyurusu yapılan projede bulunacak madenlerin nasıl paylaşılacağı ya da NASA'nın bu madenlerden pay alıp almayacağı açıklanmadı.

Dış Uzay Anlaşması

Proje beraberinde bazı sorunlar da getiriyor. Çünkü 1967 yılında Rusya, İngiltere ve ABD arasında imzalanan ve daha sonra aralarında Türkiye'nin de olduğu yaklaşık 100 ülkenin de katıldığı Dış Uzay Anlaşması'na göre uzay hiçbir ülkenin malı değil. Ay ve benzeri gezegenlere nükleer silah gibi insanlığa zarar verecek kitle imha silahlarının yerleştirilmesi kesinlikle yasaklanıyor.

Bu anlaşma ülkeler bazında yapıldığı için şirketlerin bu konuda yapacağı faaliyetleri kapsamıyor. Projeyle beraber dünyada özellikle ticari alanda yaşanan rekabetin de uzaya taşınacağı düşünülüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler