HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aziz'in açıklamalarına tepki

ANKARA (İHA) - Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'in, "Türkiye üslerini kullandırırsa artık dost olmayacağız" şeklindeki beyanatına Türk Dışişleri'nden tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf Buluç, haftalık bakın toplantısında, Aziz'in beyanının hem kendisi, hem de ülkesi bakımından yararlı bir değerlendirme olmadığını söyledi. Buluç, Türkiye'nin, Irak sorununun BM kararları çerçevesinde Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi egemenliğine zarar gelmeden, barışçı yollarla çözümünden yana olduğunu belirterek, "Hal böyleyken, Aziz'in bunun ötesine gidip, özellikle olumsuz sayacağımız senaryo varsayımlarından hareketle, Türkiye'nin üslerinin kullandırılıp kullandırmayacağı meselesine değinmesi, kanımızca kendisi bakımından da, ülkesi bakımından da yararlı bir değerlendirme olmamıştır" diye konuştu.

Buluç, Irak liderliğinin Türkiye'nin Türkmenler konusundaki tutum ve politikasını iyi anlayamadığını bildirdi. Türkmenler'in, Irak ulusu içinde esenlikle yaşaması ve bunun Türkiye tarafından teşvik edilmesinin gerekli olduğunu belirten Buluç, şöyle konuştu:
"Türkmenler, Irak ulusu içinde kendi haklarını silaha başvurmadan ve demokratik yollarla temin etmeye çalışan nadir etnik unsurlardan biridir. Biz Türkmenler'i esenlik ve güvenlikle Irak ulusu içinde layık oldukları yeri almalarını arzu ederken, Türkmenler'in Türkiye ve Irak arasında gerçek canlı bir köprü oluşturmasından yanayız."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler