HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Babacan, Maliki'yi suçladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Washington'daki düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nde konuşma yaptı.

Babacan, "Iraklı Kürtler ile Bağdat hükümeti arasındaki çatlak, ağırlıklı olarak Bağdat'ın izlediği politikalar, Başbakan Maliki'nin bizzat izlediği politikalar sebebiyle büyüyor" dedi.

Düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nde bir konuşma yapan Babacan, Suriye'de yaşanan insani trajedinin artarak devam ettiğini vurgulayarak, Annan Planı'nın sıkı bir şekilde uygulanmasını istedi. Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) Suriye halkının tek ciddi ve güvenilir muhalif oluşumu olduğunu kaydeden Babacan, SUK'un sadece belli mezhep veya etnik grupların değil, tüm Suriye halkının temsilcisi olması ve bunları bir araya getirmesi gerektiğini söyledi.

Babacan, Arap Baharı'nda yaşanan diğer devrimlerden farklı olarak Suriye hükümetinin Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylarıyla uluslararası bir destek alarak gücünü muhafaza edebildiğini belirtti. Irak'ta Bağdat ile Erbil arasında yaşanan gerilimden dolayı Irak Başbakanı Nuri el Maliki'yi suçlayan Babacan, "Iraklı Kürtler ile Bağdat hükümeti arasındaki çatlak, ağırlıklı olarak Bağdat'ın izlediği politikalar, Başbakan Maliki'nin bizzat izlediği politikalar sebebiyle büyüyor" dedi.

Babacan, Maliki'nin politikalarının tüm mezhepleri kapsayıcı olmadığını, bunların bariz bir şekilde Şii vurgulu olduğunu ifade etti. Türkiye'nin bölgesi için bir model olduğunu söyleyen Babacan, "Bu sadece ekonomik başarısından değil, aynı zamanda İslam, demokrasi ve laikliğin, nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede oldukça iyi bir şekilde işlediği ve bir arada yaşayabilmesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Avrupa Birliği konusuna da değinen Babacan, Kıbrıs Rum Kesimi'nin dönem başkanlığı boyunca Türkiye'nin, AB'nin hiçbir siyasi toplantısına katılmayacağını ancak teknik düzeydeki toplantılara iştirak etmeyi sürdüreceğini söyledi. Babacan, "Kıbrıs Rum Kesimi'ni resmi bir devlet veya dengimiz olarak tanımıyoruz. Dönem başkanlıkları süresince de siyasi toplantılara, başkanlık ettikleri toplantılara katılmayacağız. Fakat AB ile ilişkilerimiz teknik seviyede devam edecektir" dedi.

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler