HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Işık: Rusya'nın S400 teklifini gözardı etmeyiz

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin hem Rusya'yla hem de başka ülkelerle hava savunma sistemi satın alma görüşmelerini sürdürdüğünü açıkladı. Işık, "Rusya'nın şu andaki tavrı olumlu" dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin hem Rusya'yla hem de başka ülkelerle hava savunma sistemi satın alma görüşmelerini sürdürdüğünü açıkladı.

'NATO'YLA UYUMLU BİR FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNE SAHİP OLMAYI ÜMİT EDİYORUZ'

Fikri Işık, 'NATO'yla uyumlu bir füze savunma sistemine sahip olmayı ümit etmekle birlikte Rusya'nın bu teklifini de göz ardı etmediklerini' belirtti.

Bakan Işık şunları söyledi:

"Bu ihtiyacın giderilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Bu tek boyutlu sürdürülmüyor. Sadece Rusya ile S-400 için görüşmüyoruz, bunun dışında bu konuda elinde sistem olan diğer ülkelerle de görüşmeler yapılıyor.

"Rusya'nın şu andaki tavrı olumlu. Bu noktada ümit ederiz ki özellikle NATO üyesi ülkeler daha ciddi bir gayret gösterirler ve NATO'yla uyumlu bir füze savunma sistemimiz olur ama biz hiçbir zaman Rusya'nın bu teklifini de göz ardı etmiyoruz.

"Bunun üzerinde de yoğun şekilde çalışıyoruz. Nihai hedefimiz ise bu hava savunma sistemlerini, füze savunma sistemlerini yerli olarak üretmek."

NATO ÜLKELERİNE MESAJ: UYUMLU BİR SİSTEM İÇİN GAYRET GÖSTERİN

Rusya'nın şu andaki tavrının olumlu olduğunu belirten Milli Savunma Bakanı Işık, "Bu noktada ümit ederiz ki özellikle NATO üyesi ülkeler daha ciddi bir gayret gösterirler ve NATO'yla uyumlu bir füze savunma sistemimiz olur ama biz hiçbir zaman Rusya'nın bu teklifini de gözardı etmiyoruz. Bunun üzerinde de yoğun şekilde çalışıyoruz. Nihai hedefimiz ise bu hava savunma sistemlerini, füze savunma sistemlerini yerli olarak üretmek" diye konuştu.

PUTİN İLE BU KONU GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ

Rusya'dan uzun menzilli hava savunma sistemi için teklif alınacağı konusu daha önce basına yansımış, resmi kaynaklardan, bu konuda NATO'nun aldığı tedbirlerin tamamının Türkiye'yi kapsamadığı bilgisi paylaşılmıştı. Konunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde ele alındığı da bildirilmişti. Putin de "Savunma sanayi alanındaki işbirliğini sürdürmeye hazırız. Bunu somut projelere dönüştürülmesini umut ediyoruz" demişti.

RUSYA'DAN ART ARDA AÇIKLAMALAR

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Ekim ayında yaptığı açıklamada, "Rusya, Türk tarafının istemesi halinde hava savunma sistemi sevkiyatını farklı seçeneklerde değerlendirebilir" değerlendirmesinde bulunmuştu. Son olarak geçen hafta Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Fomin, "Rusya'dan Türkiye'ye hava savunma sistemi tedarik edilmesi konusu iki ülkenin askeri-teknik alanındaki iş birliğinin gündeminde yer alıyor" açıklamasında bulunmuştu.

ÇİN'LE ANLAŞMA İPTAL OLMUŞTU

Türkiye, teknoloji transferi ve kullanımının kendisinde olmasını istiyor. Dolayısıyla bu şartları kabul eden ülke ile çalışmalar başlayacak. Türkiye'ye daha önce uzun menzilli hava savunma sistemi ile ilgili ABD, Çin, Rusya ve bazı Avrupa ülkeleri teklif vermişti. Türkiye önce Çin ile anlaştığını duyurmuş ancak sonra varılan mutabakat iptal edilmiş ve görüşmelere yeniden başlanmıştı.

ABD VE DİĞER NATO ÜLKELERİ ENDİŞELENMİŞTİ

3 milyar 400 milyon dolarlık anlaşma, Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesiydi ve ABD ile diğer NATO üyesi ülkeleri endişelendirmişti.

Bu arada Işık Türkiye'nin olası El Bab operasyonuyla ilgili de konuştu.

Işık, "El Bab konusunda sadece Türkiye'nin değil Amerika ve Rusya'nın da bazı düşünceleri var. Burada mümkün olduğu kadar konuyu masada ve iletişim yoluyla götürmenin gayreti içerisindeyiz" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler