HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Işık'tan, Rusya'dan S-400 alımına ilişkin açıklama

Rusya Hava ve Uzay Savunması'nın S-500 füze sisteminin üretici şirketi Genel Tasarımcısı Pavel Sozinov, yeni nesil füze sistemi S-500 için yeni füze denemelerine başlanıldığını bildirdi. Sozinov "Milli Savunma" dergisine yaptığı açıklamada, "Bugün sistemin ana araçları poligonlarda gayet başarılı denemelerden geçiyorlar. Yeni roketler fırlatılmaya hazırlanıyorlar." dedi. Öte yandan Bakan Işık da Rusya'dan S400 alımına ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu.

Yeni nesil "Kara-Hava" füze sistemine ait olan S-500, uzaktan eylem ve üst düzey füze savunma potansiyeline sahip olan sistem sadece füzeleri yok etmekle kalmayan, aynı zamanda uçak, helikopter ve diğer hava araçlarını imha etme imkanına sahip bir havadan yakalama kompleksi.

BAKAN IŞIK'TAN ÇOK KRİTİK 'S-400' AÇIKLAMASI: İMZALARDA NİHAİ AŞAMADAYIZ

Kanal 24'te soruları yanıtlayan Bakan Işık, Rusya ile S-400 görüşmeleriyle ilgili 'İmzalarda nihai aşamadayız. NATO'nun sistemine entegre edilecek bir silah alalım istiyoruz ama NATO buna izin vermiyorsa başımızın çaresine bakarız' ifadelerini kullandı.

NATO'DAN TEPKİ GELİR Mİ?

Işık, uzun menzilli füze savunma sistemleri konusunda Rusya'dan S400'lerin alınması için yürütülen çalışmalarda gelinen noktayı ve bu sistemin alınması halinde NATO'dan gelebilecek tepkileri değerlendirdi.

"Türkiye'nin bir füze savunma sistemine ihtiyacı olduğu açık. Ama NATO üyesi ülkeler Türkiye'ye maliyet etkin bir öneri sunmadı, teknoloji transferi ve ortak üretimi de kabul etmediler" diyen Işık, "Bu nedenle Türkiye farklı bir arayışa girdi. S400'lerle ilgili çalışmalar nihai noktaya geldi. Ama nihai aşama hemen yarın sabah imzalayalım demek değil. Hem Türkiye hem de Rusyatarafından yürütülmesi gereken süreçler var. Nihai anlaşma noktasında önemli adım atılmış oldu" dedi.

Türkiye ilk uzun menzilli füzesini tedarik edebilmek için yapılan ihale sonucunda uzun süre Çin ile müzakerelerde bulunmuş ancak teknoloji transferi konusundaki pürüzler nedeniyle görüşmeler sözleşme imzalanamadan kesintiye uğramıştı. Türkiye bundan sonraki süreçte Rusya ile S400füzelerinin alımı için müzakerelere başlamıştı.

"Şunun farkındayız, S400'leri NATO sistemine entegre edemeyiz, bununla ilgili NATO'dan da bir talebimiz yok. Ama NATO da bu konuda anlayışlı olmak durumundadır" diyen Işık, "Yani siz hem teknoloji paylaşmayacaksınız, maliyet etkin teklifler ortaya koymayacaksınız. Diğer yandan NATO dışından alamazsınız deme şansınız yok" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler