HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Bakan Kaya Schengen ülkelerine giremeyecek' iddiasına yanıt

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın AB ülkelerine giremeyeceği yönündeki iddiaları yorumlayan Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü ise "Böyle saçma bir yorum olamaz." dedi.

'Bakan Kaya Schengen ülkelerine giremeyecek' iddiasına yanıt

Hollanda tarafından 'istenmeyen kişi' ilan edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın bu yüzden, Schengen anlaşmasına dahil diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerine de giremeyeceği öne sürüldü. Bu iddiayı yorumlayan Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü ise “Böyle saçma bir yorum olamaz. Bakan Kaya ne yapmış? Hollanda’ya gizlice mi girmiş? Yoksa orada yasa dışı eylem mi yapmış? Orada tek yapılan diplomatik dokunulmazlığı olan bir bakanın kendi konsolosluğuna girmeye çalışması” dedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Bakan Kaya'nın Hollanda tarafından "istenmeyen kişi" ilan edilmesi nedeniyle Schengen anlaşmasına dahil diğer AB ülkelerine de giremeyeceği ve yeniden Hollanda'ya gelmesi halinde altı ay hapis cezasına çarptırılıp bir kez daha sınır dışı edileceği öne sürüldü. Hollanda, "istenmeyen kişi" uygulamasını bugüne kadar genellikle hukuki olarak ülkede bulunma hakkı olmayan ve güvenliği tehdit eden yabancı suçlular için işletiyordu.

Habere göre sınır dışı edilen kişilerin Hollanda ya da diğer Schengen ülkelerine en fazla 10 yıllık bir süre boyunca girmesine izin verilmiyor. Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı'nın, bu cezayı affederek istenmeyen kişi uygulamasına son verme yetkisi bulunuyor. Ayrıca Kaya'nın Hollanda tarafından alınan bu karara itiraz etme hakkı da var.

‘HOLLANDA’YA GİZLİCE Mİ GİRDİ?

’Bakan Kaya’nın politik gerekçelerle Hollanda’dan sınır dışı edildiğini kaydeden Prof. Dr. Gümrükçü, “Böyle saçma bir yorum olamaz. Bakan Kaya ne yapmış? Hollanda’ya gizlice mi girmiş? Yoksa orada yasadışı eylem mi yapmış? Orada tek yapılan Diplomatik dokunulmazlığı olan bir bakanın kendi konsolosluğuna girmeye çalışması” dedi.

‘KONUYU BİLMİYORLAR

’Kaya’nın Hollanda’ya bir kez daha gitmesi halinde altı ay hapis cezası alacağına dair iddiaları da değerlendiren Prof. Dr. Gümrükçü, “Bunları maalesef konuyu, süreci bilmeyen arkadaşlarımız gündeme taşıyor. Bu olayı uluslararası yasalara göre değerlendirmek doğru değil. Çünkü yasa uygulayacak bir ihlal yok. Olay tamamen politik. İki ülke arasındaki gerilim bittiğinde Bakan Kaya dahil, gerekli izinleri olan herkes Avrupa ülkelerine giriş-çıkış yapabilir” diye konuştu.

‘ILIMLI OLUNMALI’

Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yaşanan gerilimin Türk düşmanı partilerin oyunu arttırdığını belirten Prof. Dr. Gümrükçü, şöyle dedi: “Bir an önce sağduyulu bir yaklaşım içine girilmeli. Çünkü bu işten en fazla zarar görecek olan gurbetçi vatandaşlarımız. Çünkü Türkiye ile gerilimi fırsat bilen Türk düşmanı yabancı partiler sürekli oylarını artırıyor. Buna izin verilmemeli. Aksi halde bu işin ceremesini oradaki Türkler çekecek.”

"TAZMİNAT TALEP EDEBİLİRLER"

Gümrükçü ayrıca, Almanya ve Hollanda’daki toplantıları engellenen Türk bakanların Avrupa Birliği Komisyonu veya Amsterdam İdare Mahkemesi’ne tazminat talebinde bulunabileceğini söyledi.

Avrupa Adalet Divanı’nın bu konuda yedi ayrı kararı bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gümrükçü, “Hem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya kendilerine yapılan bu haksızlıkla ilgili bir dosya hazırlayarak ilgili makamlara sunabilir. Bunun karşılığında tazminat alma hakları da bulunuyor. Çünkü yasaya göre hizmet sunmak için davetiyesi bulunan bir kişinin bu hakkı engellenemez” dedi.

İLK KEZ BİR NATO MÜTTEFİKİNE UYGULANDI

Öte yandan Hollanda Televizyonu'nun değerlendirmesine göre, ilk kez bir müttefik ülkenin üst düzey yetkilisine böyle bir yaptırım uygulandı. NATO üyesi bir ülke bakanına yönelik bu uygulamanın "ağır bir önlem" olduğu vurgulandı. Başbakan Binali Yıldırım Hollanda'nın, Bakan Kaya'nın dokunulmazlığını görmezden geldiğini söylemişti.

Hollanda ise "gelme" uyarılarına ve uçuş izni verilmemesine rağmen karayoluyla Almanya'dan geçen Kaya'nın diplomatik dokunulmazlığı bulunmadığını öne sürüyor. Hollanda makamları, Türk bakanlara diplomatik temsilciliklerde kapalı bir grupla toplantı izni verildiğini, ancak Türkiye tarafının "tehdit içeren" açıklamalarla konuyu çözümsüz hale getirdiğini savunuyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler