HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bankaya buldozerle girdi!

Ekonomik olarak zor günler geçiren Güney Kıbrıs'ta, paralarının güvenliğinden endişe eden vatandaşlar, bankalara akın etti.

Bankaya buldozerle girdi!

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB ile mutabakata vardığı siyasi kredi anlaşması karşılığında Rum bankalarındaki mevduat hesaplarına getirilen vergi şartı, Rumları çileden çıkardı. Limasol'da bir Rum, buldozer ile bankaya girmeye çalıştı.

Eurogroup'un gece yarısı sona eren toplantısında Rum bankalarındaki mevduat hesaplarına getirilen vergi yükümlülüğü, Rumları şoke etti. Eurogroup toplantısında sağlanan siyasi anlaşmaya göre, Güney Kıbrıs bankalarındaki mevduat hesapları tıraşlanacak. Buna göre 100 bin Euro’dan az hesabı olanlardan yüzde 6,75, 100 bin Euro’yu aşan hesaplardan ise yüzde 9,9 oranında vergi alınacak. Tıraşlamadan Rum ve yabancılara ait hesaplar aynı oranda etkilenecek. Rum hükümeti, bu önlem sayesinde 5,8 milyar Euro gelir elde etmeyi planlıyor.

AB’nin ekonomik krizle mücadele kapsamında Güney Kıbrıs’a vereceği kredi karşılığında talep ettiği şartlar arasında yer alan mevduat hesaplarının kırpılması haberinin duyulması üzerine onlarca kişi, bankalar ile işbirliği yapan kurumlardan paralarını çekmek için çaba gösterdi. Ancak mevduat hesabı olanların sistemin çalışmadığı sürprizi ile karşılaştıkları bildirildi. Rum gazeteleri, Eurogroup’un karını ‘şok’, ‘bizi uykuda yakaladılar’ ve 'Avrupa'da daha önce görülmemiş karar' şeklinde duyurdu.

Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris, Eurogroup kararını “Zor bir tarihi sorumluluk kararı” şeklinde yorumladı. Rum kesiminin talep ettiği 17 milyar Euro’luk kredi miktarının en çok 10 milyar Euro olabileceği şeklindeki karar, yeni Rum hükümetinde soğuk duşa sebep oldu. Rumlara verilecek krediye IMF’nin de katkı yapmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

BULDOZERLİ ÖFKE

Öte yandan Limasollu bir Rum vatandaşı, parasını çekmesine izin verilmediği gerekçesi ile bu sabah buldozer ile banka şubesine girmeye çalıştı. Basın-yayın organlarının haberine göre, “Kapıları açın. Paramı çekmek istiyorum.” diyerek bağıran Rum, buldozeri bankanın üzerine sürdü. Öfkeli Rum'un buldozeri, banka kapısına birkaç metre kala merdivenlerde güçlükle durdurulabildi.

CİHAN

Dünya haberler


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler