HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barcelona alev alev

İspanya'nın doğusundaki Barcelona kentinde, 17 yıldır sosyal merkez olarak kullanılan bir binanın boşaltılması sonrasında başlayan protesto gösterileri 3. gününe girdi.

"Can Vies" adlı sosyal merkezin sanat-kültür-siyaset merkezine dönüştürdüğü bina, Barcelona Belediyesinin kararı ile 26 Mayıs'ta polisin müdahelesiyle boşaltılmıştı. Barcelona'nın birçok mahallesinde "Can Vies"e destek için düzenlenen barışçıl gösteriler şiddete dönüştü.

Diğer bölgelerden gelerek eylemcilere destek veren ve sayıları yaklaşık 500'ü bulan, çoğu yüzü maskeli kişilerin son iki günde olduğu gibi caddede bulunan banka ofislerinin camlarını kırdığı, çöp bidonlarını ateşe verdiği ve polise taş ve molotof kokteyli attığı görüldü.

İçişleri Bakanlığı'nın, Madrid, Valladolid ve Zaragoza kentlerinden Barcelona'ya gönderdiği yaklaşık 200 toplumsal şiddet olaylarına müdahale polisinin de olayları yatıştırmak için görev yaptığı kaydedildi.

Polisin diğer günlere nazaran daha sert müdahale ettiği olaylar sonrası 25 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Olayların yatışması için Barcelona Belediyesi ile Can Vies sosyal merkezine diyalog çağrıları yapılırken, Barcelona Belediye Başkanı Xavier Trias, şiddet devam ettiği sürece hiçbir müzakere olmayacağını söyledi.

SES TOMA'LARI VE KÖPÜK MERMİLER

Bu arada, TOMA ve plastik mermilerin kullanılmasının yasak olduğu Katalunya bölgesinde polis ilk defa onların yerine rahatsız edici ses TOMA'ları ve köpük mermilerini görücüye çıkardı.

Barcelona'daki gösterilerde ayrıca yaklaşık iki yıl önce polisin kullandığı plastik mermi sonucu bir kadının bir gözünü kaybetmesinin ardından yasaklanan plastik mermiler yerini köpük mermilerin kullanılması dikkat çekti.

Olay yerine getirilen ses TOMA'larının çıkardığı rahatsız edici gürültünün eylemciler üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. Kısa adıyla LRAD (Uzun menzilli akustik aracı - Long range acoustic device) olarak bilinen bu araç, polis aracının üzerine takılan veya elde tutulan yüksek ses çıkaran bir hoparlör sistemine dayanıyor.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler