HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barzani ile PYD arasındaki çekişme büyüyor

Barzani'ye bağlı peşmerge güçleriyle Suriye'nin Türkiye sınırını kontrol altında tutan ve PKK'nın bu ülkedeki uzantısı olarak nitelendirilen PYD'nin silahlı güçleri arasındaki gerilim tırmandı.

Barzani ile PYD arasındaki çekişme büyüyor

Milliyet'in haberine göre; Kuzey Irak'tan Suriye'ye giriş yaparken sınırı kontrol eden PYD'nin silahlı kanadı YPG tarafından tutuklanan ancak Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin açıklaması üzerine serbest bırakılan KDP'ye yakın silahlı 74 El-Parti milisi ile ilgili gerginlik tarafların açıklamalarının ardından daha da tırmandı. Kuzey Irak'tan Suriye'nin Kürt bölgesine açılan sınır kapısı hala kapalı bulunurken, sınırdaki peşmerge sayısında artış kaydedildiği bildirildi. Sınır hattında peşmergelerin siper kazdığı ileri sürülürken, Suriye tarafında ise silahlı YPG'li sayısı arttırıldı.

Abdulhakim Başar'ın lideri olduğu El-Parti (Suriye Kürtleri Demokrat Partisi) üyesi 74 kişi, 18 Mayıs günü Kuzey Irak'tan Suriye'ye geçerken, sınırı kontrol eden YPG güçleri tarafından gözaltına alındı. 19 Mayıs’ta ise Suriye'ye açılan sınır kapısı Bölgesel Kürt yönetimi tarafından kapatıldı. PYD, gözaltına alınan kişilerin KDP peşmergeleri tarafından askeri eğitimden geçirildikten sonra Suriye'ye gönderilirken gözaltına alındıklarını açıkladı.
74 kişinin tutuklanması Kuzey Irak Kürt yönetimi ile KDP'de rahatsızlık yarattı. PYD'yi bölgedeki diğer parti ve örgütlere yaşam hakkı tanımamakla suçlayan Kürt yönetimi, bu tutumun sürmesi halinde bölgeye yönelik yaptırımlar uygulanacağını açıklamıştı. PYD ile El-Parti arasında bir süredir yaşanan gerginlik sürüyor. PYD'nin Erbil temsilcisi, Barzani ile görüşmek için randevu talep ederken sınır hattında da askeri hareketlilik yaşandığı belirtildi.
**Sınır kapısı aniden kapatıldı**
ANF, sınırdaki hareketliliği DİHA’nın geçtiği haberle duyurdu. DİHA'ya açıklama yapan Kuzey Irak'taki Peşabur Sınır Kapısı Müdürü Şewkat Barbuhari, kapının kapatılmasının teknik bir sorun olduğu, çözüldüğü zaman kapının açılacağını söyledi. Suriye tarafındaki Semalka Sınır Kapısı yönetiminden Abdurrahman Hamo ise, sınır kapısının Federal Kürdistan Bölgesi yönetimi tarafından kapatıldığını, konuya ilişkin de kendilerine hiçbir neden gösterilmediğini aktardı. Konunun kendilerine telefon ile iletildiğini aktaran Hamo, "Aslında sınır kapısı kapatılmadan önce bize ne zaman, hangi saatte kapatacaklarını iletmeleri gerekiyordu. Dünyanın her tarafında bu böyle işliyor, bizim anlaşmamız da bu şekilde. Ama onlar buna riayet etmediler. Aniden dediler 'kapıyı kapatıyoruz' ve peşmergelerini sınıra getirdiler. İntişar (alarm) durumu yarattılar ve sınır üzerinde gidip gelerek bizi tahrik ettiler. YPG güçleri de baktı durum gergin, onlarda geldi" diye konuştu. Kapının kapanması Suriye Kürtleri arasında endişe ile karşılanırken, bu ülkedeki Kürtlerin tek çıkışının bu kapıdan olduğu belirtildi.
**PKK'nın Suriyea uzantısı önlem aldı**
ANHA ajansı ise bugün öğleden sonra Semalka sınır kapısında peşmerge güçlerinin arttığını ve mevzi kazdığını duyurdu. Habere göre peşmergenin bu yoğun hareketliliği karşısında YPG güçleri de sınır hattında tedbirler almaya başladı.
Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölge Başkanlığı sınırda yaşanan gerginliğe ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada, PYD diğer partiler üzerinde egemenlik kurma, tutuklama ve alıkoyma ile suçlandı. Açıklamada, "Özgür bir seçim yapılana kadar hiçbir tarafın tek taraflı olarak kendisini farz kılamayacağını ilan ediyoruz. Seçimlere kadar sadece Kürt Yüksek Konseyi halkı temsil edebilir (…) Eğer Hewler anlaşması bir bütün olarak yerine getirilmez ve buna bağlı kalınmazsa, bizde başka kararlar alacağız" denildi. Suriye Kürt Bölgesi Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ise açıklamayı sorumsuzluk olarak niteleyerek, Bölge Başkanlığı'nı Kürt grupları arasında daha sorumlu açıklama yapmaya çağırdı.
[Dünya haberler](https://www.mynet.com/dunya-haberler)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler