HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barzani, peşmergeye ‘vur’ emri verdi

Irak’ta Bağdat ve Erbil ordusu Kerkük’te savaş düzenine geçerken Mesud Barzani ise Irak güçlerinin ateş açması halinde peşmergelere ‘vur’ emri verdi

Barzani, peşmergeye ‘vur’ emri verdi

Irak’ta, Bağdat hükümeti ile Bölgesel Kürt yönetimi arasındaki gerginlik Kerkük sınırında savaş provosına dönüşürken, olası bir savaşın önüne geçmek için bir Kürt askeri heyeti Bağdat’a gitti. Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise, Irak ordusunun Kerkük’e girmesi olasılığına karşılık peşmergeye ‘vur’ emri verdi. Irak askerine komuta eden üst düzey askeri yetkililere “Harekâta son verme” çağrısı yapan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ise talimata uyulmaması halinde yasal yollara başvuracağını söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye bağlı Dicle Kuvvetleri, Kerkük’e girmek için tartışmalı bölgelere ek kuvvetler konuşlandırmaya devam etti. Barzani ise Irak güçlerinin ateş açması halinde peşmergelerin anında karşılık vermesini istedi. Kürdistan Peşmerge Bakanlığı dün cephedeki peşmergeye destek amacıyla bir tugay peşmergeyi Kerkük dışında konuşlandırdı.

Talabani: ‘Orduyu geri çek’

Kürt askeri heyeti, dün Bağdat’a gitti. Peşmerge heyetiyle Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinin görüşmesinde Kerkük’teki gelişmeler ve paylaşılamayan tartışmalı bölgeler masaya yatırıldı. Heyetin, Iraklı kuvvet komutanları ile görüşmeleri sürerken aynı saatlerde Talabani ile Barzani, KYB ve KDP’nin Politbüro Üyeleri ile Erbil’de bir araya geldi. Rudav gazetesine konuşan KYB Politbüro üyelerinden Adnan Müftü, Talabani’nin Irak ordusunun kuvvet komutanlarından olan Ali Haydan’dan Irak ordusunu geri çekmesini istediğini açıkladı. Talabani’nin Haydan’a, “Uyguladığın bu karar yasal değil. Zira 67. maddeye göre bir tek kişinin taraflı siyasi kararlar alma yetkisi yok. Bunun dışında sen de meşru değilsin. Bu gibi yetki ve kararların parlemento yoluyla alınması gerekir. Sen bu yöntemle göreve gelmedin. Kararı uygularsan mahkemeye başvuracağım” dediği belirtildi.
BM heyeti Erbil’de

Savaşın önüne geçmek için Birleşmiş Milletler de devreye girdi. BM’nin Bağdat ve Erbil Temsilciliği’nden bir heyet dün Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver Erbil’de görüştü. Yaver, BM’den çözüme yardımcı olunmasını ve Maliki’nin geri çekilmeye ikna edilmesini istedi. Bağdat ile Erbil arasında daha önce yapılan anlaşmaya göre, ‘sorunlu bölgelerin’ güvenliğinin yerel güvenlik güçleri ve polis tarafından sağlanması öngörülüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler