HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barzani: Türkiye önemli bir stratejik komşumuz

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye’nin kendileri için önemli bir stratejik komşu olduğunu söyledi.

Barzani: Türkiye önemli bir stratejik komşumuz

'Kurdistan TV'nin haberine göre, Başbakan Barzani, Duhok’ta, Türkiye’nin Başbakanlık Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından sığınmacılar için yaptığı Şarya Kampı'nı ziyaret etti. 'Kürdistan Bölge Hükümeti' Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Türkiye Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam ile hükümetin bazı bakan ve yetkilileri de ziyarette Başbakan Barzani'ye eşlik etti. 4 bin çadırdan oluşan kamp alanını yerinde inceleyen Başbakan Barzani, yardımları nedeniyle Türkiye'ye teşekkür ederek, "Türkiye sadece şimdi değil, geçmişte de yaşadığımız birçok felakette yardımımıza koştu. AFAD'ın, Kürdistan'ın başka bölgelerinde de kampları var. Türkiye hükümetinin ve AFAD'ın, bu özellikte 11 bin kişilik bir kamp daha kuracağı haberi bizi ayrıca sevindirdi" ifadelerini kullandı.

AFAD yetkililerine çabalarından dolayı teşekkür eden Başbakan Barzani, "Kürdistan hükümeti olarak, kamp kurma çalışmalarında her türlü kolaylığı ve desteği verdiklerini" dile getirdi. Kış mevsiminin soğuk şartları düşünülerek hazırlanmış 4 bin çadırdan oluşan Şarya Kampı'nda banyo, tuvalet ve çamaşır yıkama için kabinelerin kurulduğu, elektrik sistemi bağlandığı, çadırların yanmaya, soğuk ve güneş ışınının etkisine karşı korumalı olduğu belirtildi. Duhok'un Şarya beldesinde 650 dönüm alan üzerine kurulan 20 bin kişinin barınabileceği mülteci kamplarını ziyaret eden Başbakan Neçirvan Barzani düzenlediği basın toplantısında geçmişte Türkiye’den önemli yardımlar aldıklarını söyledi. Başbakan Barzani, bir soru üzerine Türkiye’yi “önemli bir stratejik ortak” gördüklerini ilişkilerin daha da ilerleyeceğine inandığını anlattı.

Başbakan Barzani, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’ndan rehin alınan 49 kişinin serbest bırakılmasına sevindiklerini bu konuda herhangi bir katkılarının olmadığını açıkladı.

MÜSLİM’DEN PEŞMERGEYE SURİYE ÇAĞISI

Öte yandan Rudaw TV’nin haberine göre Suriye’nin Kuzeyindeki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Irak’ın Kuzey kesimindeki Peşmerge Güçleri’ni davet ederek, “Gelebiliyorlarsa, gelsinler” dedi. Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin açıklamalarını değerlendiren Salih Müslim,Peşmerge Güçleri’nin, PYD onay ve daveti olmadan Kobani’ye gidemeyeceği yönündeki görüşlere ilişkin şöyle dedi:

"Gelebiliyorlarsa gelsinler, davet ediyoruz. Kobane oradadır. Kimsenin yolunu kesmedik. Çok istiyorlarsa Türkiye üzerinden peşmergelerini göndersinler. Bunları yapamıyorlarsa o zaman Türkiye’ye söylesinler, Kamışlı’daki YPG güçleri oradan geçsin. İlişkileri iyidir, bunun için çalışsınlar. Böylesi bir olanağı yaratsınlar."

Kobani çevresindeki köylerin büyük çoğunluğunun IŞİD’in top ve uzun menzilli füze tehdidi nedeniyle boşaltıldığını belirten Müslim, buraların halen YPG’nin denetiminde olduğunu ancak savaş bölgesi konumunda bulunduğunu ifade etti. (DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler