HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barzani'den Erdoğan ile görüşmesine ilişkin açıklama

Pazar günü İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Barzani, bugün de Ankara'da Ahmet Türk ve Sırrı Sakık'la bir araya geldi. Barzani görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Barzani'den Erdoğan ile görüşmesine ilişkin açıklama

Türkiye'yi ziyaret eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşmasını "çok iyi bir görüşme" olarak niteledi. Bu arada, Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk, Rudaw'a Mesut Barzani'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde tutuklu HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istediğini söyledi.

"ÇOK İYİ BİR GÖRÜŞME OLDU"

Rudaw İngilizce'ye göre, Mesut Barzani'nin bu sabah Ankara'da Rudaw'ın sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Pazar günü İstanbul'da yaptığı görüşme için "İyi idi. Çok iyi bir görüşme oldu. Tüm konuları görüştük" dediğini aktardı.

BARZANİ, AHMET TÜRK'LE GÖRÜŞMESİNDE NELER KONUŞTU?

Öte yandan Rudaw İngilizce Mesut Barzani'nin bu sabah Ankara'da Ahmet Türk ile yaptığı görüşmede ağırlıklı olarak "Kürtler ve Ankara arasındaki bozulmuş barış süreci"nin ele alındığını belirtti. Bu arada, toplantı öncesi Rudaw'a konuşan Ahmet Türk ise, tutuklu HPD liderleri ve siyasilerinin serbest bırakılmasının taşıdığı öneme vurgu yaptı.

Ahmet Türk, Rudaw'ın Selahattin Demirtaş'a ilişkin bir soru yanıtlarken de Barzani'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile görüşmesinde "Demirtaş ve arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep ettiğini" söyledi.

Rudaw İngilizce, haberinde Barzani ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin geçmişte Türkiye'deki "barış sürecinin korunmasına yönelik girişimlerde etkin rolleri oynadıklarını da iddia etti.

BARZANİ, SIRRI SAKIK'LA DA GÖRÜŞTÜ

Barzani, Ahmet Türk'ün yanısıra Sırrı Sakık'la bir araya geldi.

Eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık'la Ankara'da kaldığı otelde bir araya gelen Barzani'nin gündeminde çözüm süreci ve tutuklu HDP'liler vardı.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Ahmet Türk çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk, "Barzani'nin HDP lideri Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini düşündüğünü, bunu dün Erdoğan'la yaptığı görüşmede de gündeme getirdiği" bilgisini verdi ve şunları söyledi:

"Demirtaş ve arkadaşlarımızın serbest bırakılması, yeniden diyaloğun yolunu açabilir. Barzani, Kürtler için önemli bir aktör. Çözüm süreci için elinden geleni yapacağına inanıyorum. Bugün yürütülen bu siyaset Türk ve Kürt halkının geleceği için iyi değil. Bizim isteğimiz siyasette diyalog ve barışın devam etmesidir."

Barzani, geçen hafta Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung ve Fransız Le Monde gazetelerine ayrı ayrı verdiği röportajlarda da bu konuyu dile getirmiş "Demirtaş ve arkadaşları serbest bırakılmalı. Bu, sekteye uğrayan barış sürecinin yeniden başlamasına hizmet edecektir... Türkiye barış görüşmelerinin yeniden başlamasını isterse üzerimize düşeni yaparız... Türkiye, İran ve Suriye'deki Kürt davasını destekliyoruz ancak siyasi partiler taleplerini barışçıl yollarla dile getirmelidir" ifadelerini kullanmıştı.

Ahmet Türk, Kasım ayında 'teröre destek verdiği' gerekçesiyle Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmış, ardıdan 21 Kasım'da gözaltına alınmıştı. 3 Şubat'ta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Türk'ü telefonla arayarak geçmiş olsun demişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler