HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan Yıldırım'ın çok kritik ABD ziyareti: 'Kurşun gibi ağır'

7-10 Kasım'da ABD'ye resmi ziyarette bulunacak olan Başbakan Binali Yıldırım'ı bugünkü köşesinine taşıyan Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek, Binali Yıldırım, ABD'de Yahudi lobisiyle görüşecek, dosyası 'kurşun gibi ağır" dedi. Yıldırım'ın, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile yapacağı görüşmede, terörle mücadele, ikili siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerin yanı sıra vize sorununun çözümü ele alınacak."

Başbakan Yıldırım'ın çok kritik ABD ziyareti: 'Kurşun gibi ağır'

Başbakan Yıldırım, 7-10 Kasım'da ABD'ye bir ziyaret gerçekleştirecek, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüşecek. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yıldırım, 7-10 Kasım'da Washington ve New York'ta bazı temaslarda bulunacak. Söz konusu ziyaret, ABD'de yeni yönetimin göreve gelmesinden sonra Türkiye'den ABD’ye başbakan düzeyinde gerçekleştirilecek ilk ziyaret olacak.

Ziyaret sırasında Başbakan Yıldırım'a Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak eşlik edecek.

ZEYREK: KURŞUN GİBİ AĞIR

Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek, Başbakan Binali Yıldırım'ın, bölgesel konuların yanı sıra FETÖ, IŞİD, YPG ve vize sorunun çözümü için 7-10 Kasım'da ABD'ye yapacağı ziyareti hakkında "Yıldırım’ın ABD dosyasını bir cümleyle nasıl anlatırsın” diye sorsaydınız, düşünmeden Nazım Hikmet’in “Kurşun gibi ağır” dizesiyle yanıt verirdim" yorumunda bulundu.

YAHUDİ LOBİSİ

Zeyrek, Yıldırım'ın ABD ziyaretinde en önemli ve tek siyasi randevusunun Başkan Yardımcısı Mike Pence ile olacağını belirterek ziyaretin ikinci bölümünde Yahudi lobisini Türkiye'ye yatırım yapmada ikna etmeye çalışacağını öne sürdü. Zeyrek şöyle devam etti:

Pence, hem vekil hem yalnız

"Yıldırım’ın ABD ziyaretinin en önemli ve tek siyasi randevusu Pence ile. Başkan Yardımcısı, Yıldırım ile Başkan Trump’ın vekili olarak görüşecek, çünkü Yıldırım Washington’dayken Trump ABD dışında olacak.

Yıldırım’ın gitmişken dosyasındaki konuları görüşmek isteyebileceği ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Başkan Trump’a eşlik edeceği için Washington dışında. Bir diğer önemli isim, ABD Savunma Bakanı James Mattis ise NATO toplantısı için Brüksel’e gidecek.

Yıldırım, Washington’da ayrıca Türk ve akraba topluluklar ile ABD’deki Müslüman toplumunun liderleriyle buluşacak.

Washington’dan ayrılmadan önce basın toplantısı yapacak olan Yıldırım, toplantıya Washington’ın en önemli gazetecilerinin davet edilmesi için talimat vermiş." (Yazının devamını okumak için tıklayınız)

WASHINGTON VE NEW YORK'TA KANAAT ÖNDERLERİ İLE BİR ARAYA GELECEK

Yıldırım'ın, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yapacağı görüşmenin yanı sıra, Washington ve New York'ta kanaat önderleri, Türk ve akraba toplulukları ile Müslüman ve Yahudi toplumu temsilcileri, medya mensupları, yatırımcılar ve iş adamlarıyla bir araya gelmesi öngörülüyor.

Başkan Yardımcısı Pence ile yapılacak görüşmelerde, ikili siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerle, Suriye, Irak dahil bölgesel konuların yanı sıra ortak gündemde yer alan başta FETÖ, DEAŞ, PYD/YPG olmak üzere terörle mücadele, sığınmacılar meselesi ve vize sorununun çözümü konularında görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor.

Görüşmelerin, ABD ile bazı konulardaki görüş farklılıklarının giderilmesi ve iş birliğinin ilerletilmesi yönündeki ortak çabaların sürdürülmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Başbakan Yıldırım'ın ziyareti, Türkiye'nin dış politikasına ilişkin temel mesajlar ile Türkiye'nin bölgesinde ve dünyadaki rolü ile ekonomik ve ticari potansiyelinin vurgulanması açısından da önemli bir fırsat oluşturacak.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler