HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Batılı medya'dan Fazıl Say yorumu

Fazıl Say hakkında "dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla açılan dava batı medyasında geniş yer buldu.

Ajans haberlerinin yanı sıra kendi yorumlarına da yer veren batılı medya organları, "İronik bir şekilde Say'ın cezası şiir okuyan Erdoğan'ın cezasıyla aynı", "Türkiye'nin laik sisteminin direncinin bir testi olarak görülüyor", "Türkiye'deki dini etkiye ilişkin kaygıları canlandırdı", "Militan ateizm Türkiye'de suç mu oluyor?" diye yazdı.

-TELEGRAPH: "ŞİİR OKUYAN ERDOĞAN'IN CEZASI SAY'IN CEZASIYLA AYNI"-

İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, Fazıl Say'ın dünya çapındaki ününe dikkat çekerek, ironik bir şekilde Say'ın karşı karşıya kaldığı cezanın Başbakan Erdoğan'ın, 1998'de İstanbul Belediye Başkanıyken bir şiir okuduğu için aldığı cezayla aynı olduğunu belirtti.

Gazete ayrıca, Türkiye'nin gazetecileri, yazarları ve sanatçıları tehdit konusunda uluslararası eleştiriler ve insan hakları gruplarının kınamalarını harekete geçirdiğini ifade ederek, Türkiye'nin 2012 AB İlerleme Raporu'nda da eleştirildiğini hatırlattı.

-FİNANCİAL TİMES: "TÜRKİYE'NİN LAİK SİSTEMİNİN DİRENCİNİN BİR TESTİ OLARAK GÖRÜLÜYOR"-

Financial Times gazetesi, Fazıl Say'ı destekleyen kişilerin İslamı aşağılamak iddiasıyla yargılandığı davanın ülkenin laik sisteminin direncinin bir testi olarak görüldüğünü belirterek, davanın özellikle dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Gazete, AKP'yi eleştirenlerden bazılarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "dindar bir geçlik" yetiştirilmesi ve son eğitim reformuyla dini okulların sayısının artmasını hedeflediğine işaret ettiğini belirtti.

FT ayrıca, Türk davalarının genellikle yavaş olduğunu ve Say'ın bir sonraki davasının Şubat ayına ertelendiğini kaydetti.

BBC de, Fazıl Say'ın davasını "Türkiye'deki dini etkiye ilişkin kaygıları canlandırdı" şeklinde yorumladı.

-LE MONDE: "MİLİTAN ATEİZM, TÜRKİYE'DE SUÇ MU OLUYOR?"

Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Monde ise, Fazıl Say hakkındaki yargı sürecinin "İslami muhafazakâr gücün katılaşmanın bir yansımasını oluşturduğunu" savunurken "Militan ateizm Türkiye'de suç mu oluyor?" sorusunu sordu.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler