HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bebek dinozor mezarlığı

Çin'de 24 bebek dinozor iskeletenin bir arada bulunduğu yuva bulundu.

Bebek dinozor mezarlığı

Araştırmacılar, yuvanın dünyada bilinen en güzel fosil yuvası olduğunu söylüyor. Bir yetişkine ait kafatası fosilinin de bulunduğu yuvanın, dinozorların sosyal yaşamlarına ışık tutması bekleniyor.

Çin'de 24 bebek dinozor iskeletenin bulunduğu bir "yuva" bulundu. Yuvada bir yetişkin dinozora ait kafatası da bulunuyor. Yetişkinin, bebeklere bakıcılık yapan genç bir dinozor olduğu tahmin ediliyor.

Pensilvanya Üniversitesi'nden Paleontolojist Brandon Hedrick, fosillerin Psittacosaurus Lujiatunensis türüne ait olduğunu, bu türün otla beslendiğini söyledi. Hedrick, bu türün yetişkinlerinin 1-2 metre boyuna ulaştığını, iki ayakları üz erinde hareket ettiğini de belirtti.

120 milyon yıllık olarak tahmin edilen fosiller, Çin'in Liaoning bölgesinde bulundu.

24 bebek dinozorun boyları neredeyse aynı. 15 santimetre boyundaki fosillerin, yuvada yumurta kabukları bulunmasa da, yeni kabuktan çıktıkları ve hareket yeteneğine sahip oldukları belirtiliyor.

Yuvadaki yetişkin Psittacosaurs kafatası ile 11.6 santimetre genişliğinde. Bu fosilin 4 veya 5 yaşında olduğunu tahmin ediliyor. Bu tür dinozorların 7 yaşına kadar üreme yeteğine sahip olmadığına bakılarak, yuvadaki yetişkinin bebeklere bakıcılık yapan bir genç yetişkin olabileceği tahmin ediliyor.

Yuvada yapılan incelemeler, bir volkan patlaması sonucu bebeklerin yaşamını yitirdiğini ve yuvayı kaplayan maddeler nedeniyle fosilleştiklerini gösteriyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler