HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Belçika, IŞİD’le mücadele için F16 gönderiyor

Belçika Federal Meclisi, terör örgütü IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyona 6 adet F-16 savaş uçağı ve 120 askerle katılımı öngören bir kararı 2 oya karşı 114 oyla kabul etti.

BRÜKSEL (AA) –Oylamada, 10 parlamenter çekimser kaldı.

Ürdün'ün başkenti Amman'a yaklaşık 100 kilometre uzaktaki Muvaffak Salti Hava Üssü'nde konuşlandırılacak uçakların ve askerlerin görev süresi, uzatma opsiyonuyla bir ay olarak belirlendi. Belçika Hava Kuvvetlerine bağlı F-16'ların IŞİD'e karşı yürütülen hava operasyonunun sadece Irak bölümüne katılması, Suriye'deki hedeflerin vurulmasında ise herhangi bir rol üstlenmemesi öngörülüyor. Ekipman ve askerlerin Ürdün'e C130 nakliye uçaklarıyla ulaştırılması planlandı.

Operasyona katılacak 6 adet F-16'nın parlamentonun onay vermesinden önce Florennes Hava Üssü'nden ayrılarak Yunanistan'a doğru hareket etmeleri dikkati çekerken, uçakların ve askerlerin bölgeye varışının yarın tamamlanması ve ardından Belçika'nın aktif olarak operasyona dahil olması planlanıyor.

Operasyona katılımın Belçika'ya ilk ay maliyetinin 10,2 milyon avro seviyesinde olması bekleniyor.

Belçika Federal Meclisi'nin onayının ardından ülkedeki terör tehdidi seviyesinin yükseltilip yükseltilmeyeceğine yönelik değerlendirme sürüyor. Şu aşamada tehdit seviyesi 2 düzeyinde tutuluyor. Yetkililer somut bir tehdit olması halinde bu seviyenin yükseltileceğini belirtiyor. Belçika'da en yüksek tehdit seviyesi ise 4.

IŞİD'e karşı geniş katılımlı koalisyon oluşturulması için çaba gösteren ABD, 23 Eylül'de Belçika'ya resmen başvurarak katkıda bulunmasını talep etmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler