HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Belgrad'da kentsel dönüşüme dev ördekli protesto

Sırbistan'ın başkentinde halk, süngerden yapılma dev bir ördekle projeyi protesto etti. Proje kapsamında, Sava Nehri boyunca bir iş merkezi, Balkanların en büyük AVM'si ve 17 bin kişinin yaşayacağı konutların inşa edilmesi öngörülüyor.

Belgrad'da kentsel dönüşüme dev ördekli protesto

Sırbistan'ın başkenti Belgrad için öngörülen kentsel gelişim projesine itiraz eden şehir halkı, süngerden yapılma dev bir ördekle planı protesto etti.

Sava Nehri kıyısı boyunca uygulanması öngörülen projenin Belgrad'ın görüntüsünü tamamiyle değiştireceğini savunan protestocular, ellerinde oyuncak ördeklerle başkent sokaklarına döküldü.

Sırpçada "patka" (ördek) sözcüğü genellikle "yolsuzluk" için kullanılıyor. Dolayısıyla protestocular da kentsel dönüşüm projesine itirazlarını ifade etmek için ördeği sembol olarak seçti.

Twitter'da da ördekli protesto yürüyüşünden fotoğraflar #pokazimoimpatku (Onlara ördeği geri verelim) etiketiyle paylaşıldı.

Bulvar gazetesi Blic'in haberine göre, proje kapsamında, Sava Nehri boyunca bir iş merkezi, Balkanların en büyük AVM'si ve 17 bin kişinin yaşayacağı konutların inşa edilmesi öngörülüyor.

Haber sitesi 021 ise "Belgrad Kordonu" adı verilen 3,5 milyar euroluk projenin 20 yılda tamamlanacağını bildirdi.

'Burjuva mahallesi istemiyoruz'

Belgrad Belediye Başkanı bu projenin ekonomiye ivme kazandıracağını ve yörede yaşayanlara önemli yararlar sağlayacağını savunuyor. Ama 2 metre yüksekliğindeki sünger ördeği önlerine katarak protesto eylemi düzenleyen Belgradlılar, planı bir "yağmalama" diye nitelendirdi ve "Belgrad, nehir kıyılarında burjuva mahallesi istemiyor" şeklinde sloganlar attı.

Protestocu Belgradlılar, projenin bir "sahtekarlık" olduğunu ve iş adamlarının sıradan vatandaşların sırtından zengin edileceğini savundu.

Özellikle Dubai'dekilere benzer 180 metre yüksekliğinde modern bir gökdelen inşa edilmesi planına karşı çıkan Belgradlılar, binanın kentin en gözde manzarasını bozacağını savunuyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler