HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Berlin şüphelisi İtalya'da öldürüldü

Almanya'da Noel pazarına TIR'la girerek 12 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan şüphelinin İtalya'da vurularak öldürüldüğü açıklandı.

İtalyan güvenlik birimlerinin verdiği bilgiye göre Berlin'de TIR saldırısı şüphelisi İtalya'da vurularak öldürüldü.

Alman basını, Berlin'de Noel pazarına yönelik pazartesi akşamı gerçekleştirilen TIR saldırısıyla ilgili olarak aranan şüpheli Tunus vatandaşı Anis Amri'nin, İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen operasyonda öldürüldüğünü duyurdu.

Almanya, Berlin'de 12 kişinin ölümüne yol açan Noel pazarı saldırısının ardından alarmdaydı. Noel pazarına giren TIR'ı sürdüğünden şüphelenilen Tunuslu zanlı Anis Amri, Avrupa genelinde aranıyordu.

SALDIRIYI IŞİD ÜSTLENMİŞTİ

Patlamadan sonra IŞİD akşam saatlerinde saldırıyı üstelenmişti.

Terör örgütünün ‘haber ajansı’ olarak bilinen Amaq’ta yer alan açıklamada, 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi. Açıklamada, “Berlin’de gerçekleştirilen operasyonu düzenleyen kişi İslam Devleti’nin bir askeridir ve koalisyon ülkelerinin vatandaşlarını hedef alma çağrısı üzerine harekete geçmiştir” denmişti.

GÖZALTINDAKİ PAKİSTANLI SERBEST KALMIŞTI

Berlin Emniyet Müdürü Klaus Kandt, Berlin’de gözaltına alınan terör zanlısının muhtemelen saldırının failinin olmayabileceğine dikkat çekerek bu kişinin TIR şoförü olup olmadığının kesinlik kazanmadığını söylemişti.

Almanya Federal Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada saldırının ardından kısa bir süre sonra yakalanan ve Pakistanlı bir sığınmacı olduğu açıklanan şüphelinin delil yetersizliğinden bırakıldığı, ayrıca saldırgan olduğuna dair bir kanaatin de oluşmadığı kaydedildi.

TURİSTLER İÇİN ÇEKİM NOKTASI

Berlin'deki Chrismas pazarının internet sitesi saldırı için neden bu noktanın seçilmiş olabileceği hakkında fikir veriyor. Chrismas'a bir hafta kala gerçekleşen saldırının yaşandığı terde bulunan markette, çok sayıda el yapmı hediyelik eşyalar, yılbaşı süsleri, kılık giyecekler, çocuk oyuncakları ve sevimli süsler satılıyor. Markette aynı zamanda tarihi yerle hakkında hatıra eşyaları satan standlar, waffle şekerleme ve mevsimlik yiyecekler satan dükkânlar bulunuyor. Market, Berlinliler ve şehirde bulunan turistler için bir çekim noktası konumunda.

ANİS AMRİ KİMDİR?

Almanya’nın başkenti Berlin’de Noel pazarına tır ile girerek 12 kişiyi öldürme suçuyla aranan zanlı Anis Amri, 24 yaşındaydı.

Polis, zanlının Tunus’un Oueslatia kentinden gelen bir sığınmacı olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Anis Amri’nin babası oğlunun Tunus’u 7 yıl önce terk ettiğini söyledi.

Basında yer alan haberlere göre Amri 2011 yılında İtalya’da kaldığı mülteci kampını kundaklamaktan 4 yıl hapse mahkum edilmiş ve savunmasında kendini refakatsiz çocuk olarak tanımlamıştı.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jaeger (NRW), Anis Amri’nin Almanya’ya 2015 yılında ulaştığını ancak sığınma talebinin reddedildiğini belirtti.

Amri yetkililer tarafından sınır dışı edilmek üzere yakalanmış ancak pasaportu olmadığı için sınır dışı edilememişti.

Anis Amri Şubat ayından itibaren Berlin’de ikamet ediyordu.

Polis Anis Amri’nin 1.78 boyunda ve yaklaşık 75 kilo ağırlığında olduğunu belirtmişti.

Amri daha önce de silah satın almak için girişimlerde bulunmuş 2015 Kasım ayında bir kez daha yakalanmıştı. Delil yetersizliğinden serbest bırakılan Amri hakkında Federal Savcı tarafından çıkarılan bir yakalama kararı mevcuttu.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler