HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Binlerce hastanın tedavisi ailelere haber verilmeden bırakılıyor'

İngiltere'de ölen hastalarla ilgili bir teftişte doktorların binlerce hastayı yakınlarına danışmadan hayata döndürmeme kararı uyguladığını ortaya koydu.

'Binlerce hastanın tedavisi ailelere haber verilmeden bırakılıyor'

İngiltere'de ölen hastalarla ilgili bir teftişte doktorların binlerce hasta üzerinde yakınlarına danışmadan hayata döndürmeme kararı uyguladığını ortaya koydu.

Royal College of Physicians isimli kuruluşun yürüttüğü bir çalışmaya göre beş aileden birinde doktorlar ölmekte olan hastaları yakınlarına danışmadan hayata döndürmeme kararı aldı.

Profesör Sam Ahmedzai'nin kaleme aldığı raporda hastanelerin daha iyi çalışması gerektiği ifade ediliyor ve bu gibi hassas kararların ailelere danışılmadan alınması "affedilmez" olarak niteleniyor.

İngiltere'nin Ulusal Sağlık Servisi'nde hayatın sonuna yaklaşan hastaların bakımında ilerleme sağlandığı, ancak iyileştirmeler yapılması gerektiği de ifade ediliyor.

"Hayata döndürmeme" (DNR) kararında tıbbi personel, solunumu ya da kalbi duran hastayı hayata döndürmek için uğraşmıyor.

Araştırmaya göre Mayıs 2015'ten bu yana 9 binin üzerinde hayata döndürmeme kararı bulunan ve ölmekte olan hastaların yüzde 81'inde doktorlar kararı aile ile paylaşmış. Bu oran 2013 yılında yüzde 72'ydi.

Geri kalan yüzde 19'luk oranda ise bu karar hastanın yakınlarıyla paylaşılmadı.

Prof. Ahmedzai pek çok vakada kararın sorulacağı bir yakının bulunmadığı ya da ailelere zamanında ulaşılamadığını söylüyor.

Ahmedzai ölümcül kanser ya da demans gibi hastalıklardan ıstırap çeken insanların "sukunet içinde ölürken" hayata döndürülmesinin tıbbi bir fayda sağlamadığını da ekledi.

Buna karşın Ahmedzai doktorlar ve hemşirelerin aile üyeleriyle iletişime geçmesinin çünkü mevcut uygulamanın "kabul edilebilir" olmadığını da belirtti.

Hayata döndürmeme talimatı doktorlara ölmekte olan bir hastayı yeniden canlandırmaya çalışmaması için yetki veriyor.

Hayata döndürmeme talimatı kalp ve nefes alışı durduysa, hastayı canlandırmanın bir faydası yoksa ve yaşama eziyeti fazlaysa verilebiliyor.

İngiliz Tıp Derneği'ne göre bu talimat ancak hastanın ailesiyle konuşulduktan sonra uygulanmalı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler