HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir Avrupa ülkesinde İmam Hatip açılıyor

Hollanda Diyanet Vakfı'nın (HVD) yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı imam hatip lisesi (İHL) projesinde sona gelindi.

Bir Avrupa ülkesinde İmam Hatip açılıyor

Rotterdam'daki İbn Haldun Lisesi'nde oluşturulacak özel sınıfta 50 burslu öğrenciye imam hatip lisesi dersleri verilecek ve mezunlar hem bu lisenin hem de imam hatip lisesi diplomasına kavuşacak. İsteyenler Hollanda üniversitelerinde isteyenler Türkiye'de yüksek öğrenime devam edecek.

Türkiye'nin Lahey Din Hizmetleri Müşaviri ve HDV Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ünver, yaptığı açıklamada, Rotterdam'daki İbn Haldun Lisesi'yle anlaşmaya vardıklarını, imam hatip eğitimi programının eylül ayında resmen başlayacağını bildirdi.

Ünver, ilk etapta imam hatip lisesi programına 25 kız, 25 erkek burslu öğrenci kabul edileceğini anlattı.

Hollanda'da "üniversiteye hazırlık liseleri" durumunda olan VWO'lara gitmeye hak kazanan herkesin bu eğitimi almak için başvurabileceğini kaydeden Ünver, şu bilgileri verdi:

"Vardığımız anlaşma gereği VWO'ya gitme hakkı kazanan 12 yaşındaki öğrencilerden isteyenler imam hatip lisesi programını takip edebilir. Normal lise müfredatının yanı sıra bu öğrencilere her gün ek 2 saat imam hatip lisesi dersleri verilecek. Türkiye'de imam hatip lisesi programları ve ders kitaplarının takip edilemesini uygun görmekteyiz. Başlangıçta Türkçe vereceğimiz derslerin ileriki yıllarda Hollandaca olarak verilmesini hedeflemekteyiz. Bu kitapların Hollandacaya çevrilmesi için sekiz kişilik HDV tercüme ve telif komisyonu kurduk."

YÜKSEK ÖĞRENİM İMKANLARI GENİŞ

Ünver, eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin VWO diplomasının yanı sıra imam hatip lisesi diploması da alacağını belirterek, her iki diplomanın da Türkiye'de denkliğinin kabul edileceğini bildirdi.

İmam hatip lisesi programından mezun olacakların durumuna ilişkin Ünver, bu kimselerin Türkiye'deki ilahiyat fakültelerine sınavsız girebileceğini ya da İbn Haldun Lisesi'nin statüsü sayesinde Hollanda'da doğrudan herhangi bir üniversiteye gitme hakkına sahip olacaklarını bildirdi.

Ünver, projede öngörülen imam hatip lisesi eğitimini alanların "sağlıklı İslam anlayışını anlatma noktasında önemli bir misyon üstlenebileceğini" dile getirdi. Hollandaca dili ve kültürüne sahip din adamı ihtiyacının giderilmesini de amaçladıklarını söyleyen Ünver, beklentilerini şöyle ifade etti:

"Söz konusu proje hem Hollanda'ya hem de insanlığa hayırlı bireyler yetiştirecektir. Hollanda, Müslüman varlık itibariyle iyi yetişmiş din adamlarına ihtiyaç duyan bir ülkedir. Altı yıllık bir imam hatip lisesi programını başarıyla almış, sonra da ilahiyat fakültesi tahsili görmüş bir mezun Hollanda'daki tüm camilerde rahatlıkla görev yapabilecek donanıma sahip olacaktır. Mezunlardan bir kısmı imam hatip, bir kısmı öğretmen, bir kısmı akademisyen, bir kısmı da başka alanlarda istihdam edilebilir. Kısaca ifade etmek gerekirse imam hatip lisesi mezunu olan bir gencimizin diğerlerine oranla iş bulma imkanı çok daha fazla olacaktır." AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler