HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Birleşmiş Milletler: Suriye'de herkes hukuku çiğniyor

Genel Sekreter Ban Ki-Moon, ülkedeki iç savaşta tüm tarafların uluslararası hukuku 'açık biçimde' ihlal ettiğini ve bölgeye gönderilen insani yardımların engellendiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler: Suriye'de herkes hukuku çiğniyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BM) Ban Ki-Moon, Suriye'deki iç savaşta tüm tarafların uluslararası hukuku 'açık biçimde' ihlal ettiğini ve bölgeye giden insani yardımların engellendiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'ni göreve çağıran Genel Sekreter, şubat ayında kabul edilen kararların uygulanması için çaba harcanmasını istedi.

Konsey, hem Suriye hükümetinden hem de muhaliflerden, sivillere ulaşmaya çalışan insani yardım konvoylarına engel olmamalarını istemişti. Konseyin daimi üyeleri (ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere) ilk kez Suriye ile ilgili bir konuda anlaşmaya varmıştı.

Ban Ki-Moon ise Konsey'e gönderdiği raporda, 3,5 milyondan fazla Suriyelinin ilaç ve tıbbi yardım dahil insani yardımlara erişiminin engellendiğini söyledi. Ancak raporda sorunun çözümü için hangi adımların atılması gerektiğine dair öneriler yer almadı.

Yardım ulaştırılamıyorSuriye'nin BM için 'çalışması çok zor bir bölge' haline geldiğini söyleyen Ban, durumun giderek daha kötü hale geldiğinin altını çizdi.

Çarşamba günü Reuters haber ajansına konuşan BM İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'de siyasi çözüm ümitlerinin azaldığını ve bölgede mahsur kalmış sivillere yardım ulaştırmanın her geçen gün daha da zor hale geldiğini söylemişti.

BBC New York muhabiri Nick Bryant ise İngiltere, ABD ve Fransa'nın Beşar Esad yönetimine yönelik yeni yaptırımları kapsayan bir tasarıyı Güvenlik Konseyi'ne sunmayı planladığını aktardı. Ancak Konsey'in daimi temsilcilerinden Rusya'nın bu tür bir tasarıyı veto etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Milyonlarca mülteciSuriye'deki iç savaşta şu ana kadar 150 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Milyonlarca kişi de evlerini terk ederek komşu ülkelere mülteci olarak sığınmak zorunda kaldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da salı günü Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Meclis Grubu'ndaki konuşmasında, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sayısının 1 milyona yaklaştığını söylemişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler