HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BM: Assange'a özgürlüğü iade edilmeli

Julian Assange'ın Londra'da sığındığı Ekvador büyükelçiliğinde keyfi olarak gözaltında tutulduğu kanısına varan BM çalışma grubu, Wikileaks kurucusuna özgürlüğünün iade edilmesini istedi, ayrıca tazminat hakkı da doğduğunu belirtti.

BM: Assange'a özgürlüğü iade edilmeli

Birleşmiş Milletler, İngiltere ve İsveç'e Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a özgürlüğünü iade etmeleri çağrısında bulundu.

Hakkındaki cinsel taciz suçlamaları nedeniyle İsveç'e iadesi gündemde olan Assange, 2010 yılında İngiltere'de tutuklanmış, 2012 yılında kefaletle serbest bırakıldığında Londra'daki Ekvador büyükelçiliğine sığınmıştı.

O zamandan bu yana büyükelçilikte yaşayan Assange, keyfi olarak gözaltında tutulduğunu belirterek Birleşmiş Milletler'e şikayette bulundu.

Birleşmiş Milletler'in beş bağımsız uzmandan oluşan Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, Assange'ın şikayetini haklı buldu ve Wikileaks kurucusunun gözaltında tutulmasına son verilmesi gerektiğini bildirdi.

BM Çalışma Grubu, Assange'ın tazminat hakkı bulunduğunu da vurguladı. Assange daha önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada BM'nin kendisini haklı bulması halinde pasaportunun iade edilmesini ve hakkındaki tutuklama emrinin kaldırılmasını istemişti.

İngiltere ise, BM Çalışma Grubu kararının bağlayıcı olmadığını ve Assange hakkında Avrupa çapındaki tutuklama emrinin geçerliliğini sürdürdüğünü belirtiyor.

İngiltere Başbakanlık Sözcüsü "Assange'ın asla keyfi olarak gözaltında tutulmadığını, aksine Ekvador büyükelçiliğinde kalmayı sürdürerek yasalara uygun bir tutukluluk halinden kaçınanın kendisi olduğunu" bildirdi.

Sözcü ayrıca İngiltere'nin Assange'ı İsveç'e teslim etme yükümlülüğü bulunduğunu söyledi. İsveç Dışişleri Bakanlığı ise 'BM çalışma grubu kararının İsveçli yetkililerin kararıyla farklı yönde olduğunu not ettiklerini" bildirdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler