HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BM Genel Kurulu'nda kritik gün

BM Genel Kurulu'nda yarın Filistin'e "gözlemci devlet" statüsünün verilmesine ilişkin karar tasarısı oylanacak.

ANKARA(ANKA) - Uluslararası diplomaside ilgi odağı, New York'a kayıyor. ABD ve İsrail'in yoğun muhalefetine rağmen yarın BM Genel Kurulu'nda Filistin'e "üye olmayan gözlemci devlet" statüsünün verilmesini öngören karar tasarısı oylanacak. Madrid'den New York'a geçen Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, tasarı lehinde yoğun kulis çalışmalarında bulunacağı belirtiliyor.

BM Genel Kurulu'nda yarın yapılacak oturumda BM üyesi 193 ülke, Filistin'e gözlemci devlet statüsünün verilmesi konusunda tavır alacak. Filistin Yönetimi, halen "gözlemci" düzeyinde olan statüsünün "üye olmayan gözlemci devlete" yükseltilmesini talep ediyor. Tasarının, üye ülkelerin çoğundan destek sağlamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Filistin'e "gözlemci devlet" statüsünün verilmesi halinde Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde yer alabileceği için görüşlerinin uluslararası topluma iletilmesi açısından önemli bir olanak elde edeceğine dikkat çekiliyor.

Filistin'in bu girişimine karşı çıkan ABD ve İsrail ise, Filistin yönetiminin "devlet" statüsünü müzakere masasında değil, BM yoluyla elde etmeye çalışmasının, bunun da barış sürecini engelleyeceği gibi argümanlarını öne sürüyorlar.

Genel Kurul'daki oturum sırasında gözler daha çok Batı Avrupa ülkeleri üzerinde olacak. BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Fransa'nın Filistin devletini tanıyan geleneksel politikası ve "tutarlılık" gerekçesiyle bu hafta tasarı lehinde oy kullanacağını açıklaması çok dikkat çekti.

Buna karşın, başta Güvenlik Konseyi üyesi İngiltere olmak üzere Avrupa'da birçok ülkenin nasıl bir tavrı takınacağına ilişkin soru işaretleri devam ediyor. BM kulislerinde diğer bir BM Güvenlik Konseyi olan İngiltere'nin ne yapacağı özellikle merak ediliyor.

-DAVUTOĞLU'NUN ÇABALARI-

BM Genel Kurulu'ndaki oylama sırasında çoğu üye ülkenin tasarı lehinde oy vereceği konusunda kuşku bulunmazken, oyların sayısının çok yüksek olmasının, birçok Batılı ülkenin de destek vermesinin önem taşıdığı belirtiliyor.

Oylama önce yapılan ve yapılacak kulis temasları öne plana çıkıyor. Tasarıya büyük destek veren Türk hükümeti oylama öncesi çabalarını iyice yoğunlaştıracak.

Bu amaçla, Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik ettiği İspanya ziyaretinin ardından Madrid'den New York'a geçti.

Erzurum'da gerçekleşmesi öngörülen Türkiye, Azerbayacan ve İran Dışişleri Bakanları arasındaki "Üçlü Toplantı"yı erteleten Davutoğlu, New York'ta yoğun kulis çalışmalarında bulunacak. Bu çerçevede Davutoğlu'nun, birçok ikili temaslarda bulunacağı belirtiliyor. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler