HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BM: G.Sudan çatışmalarında binlerce ölü

Güney Sudan'da bulunan BM İnsani Yardım Koordinatörü BBC'ye yaptığı açıklamada son bir haftadır devam eden çatışmalarda binlerce kişinin öldüğünü tahmin ettiğini söyledi.

BM: G.Sudan çatışmalarında binlerce ölü

Toby Lanzer, geçen haftanın "Güney Sudan için korkunç bir hafta" olduğunu belirtti.

Salı günü toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ülkedeki barış gücü askerlerinin miktarını 12 bin 500'e çıkarmaya oybirliğiyle karar verdi.

Bundan önce Cumhurbaşkanı Salva Kiir, emrindeki güçlerin stratejik konumda olan Bor şehrini isyancılardan geri aldığını açıklamıştı.

Nuer etnik grubundan gelen Riek Machar'ın komutası altında olan isyancılar, Dinka etnik grubundan gelen Cumhurbaşkanı Kiir'e karşı mücadele veriyor.

BM Salı günü yaptığı açıklamada en az üç toplu mezar olduğuna dair ellerine bilgi geçtiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Kiir, Noel vesilesiyle yayımladığı mesajda "masum insanlar düşüncesizce öldürüldü" dedi ve ekledi: "Şimdi başkaları da kabile bağlarına dayanarak başka insanları hedef alıyor. Bu ancak yeni ülkemizi kaos ortamına sürükleyecektir."

'Binlerce ölü'

BBC'nin Newshour programına konuşan Lanzer, "Bu noktada binlerce insanın hayatını kaybettiğinin inkar edilemeyeceğini düşünüyorum." dedi.

Kendisi ayrıca "Ana kentler ve başkentteki hastanelerin haline ve yaralılara baktığımda ölü miktarının yüzlerle ölçülebileceği bir durumda olmadığımızı anlıyorum." dedi.

Lanzer buna ek olarak çatışmalardan kaçıp kendilerine sığınanların miktarının "on binler, hatta yüzbinler" olduğunu açıkladı.

Kendisi, Güney Sudan'ın çeşitli toplumları arasında artan gerilimin, çatışmalardan kaçan 7 bin 500 kişinin sığındığı Birlemiş Milletler üssünde bile belli olduğunu söyledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler