HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BM'den son dakika Astana Zirvesi açıklaması: Sonuca yakınız

Astana Zirvesi'nde Suriye görüşmelerinin ikinci gününde, Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'dan "Sonuç bildirisinden çok uzakta değiliz" açıklaması geldi.

BM'den son dakika Astana Zirvesi açıklaması: Sonuca yakınız

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde gerçekleştirilen Astana Zirvesi'ndeki toplantılarda son duruma ilişkin açıklama yapan Birlemiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, "Sonuç bildirisinden çok uzakta değiliz" dedi.

MUHALİFLERDEN AÇIKLAMA: RUSYA'DAN TAAHHÜT ALDIK

AFP'nin haberine göre, görüşmeye katılan muhalifler adına açıklama yapan Usame Ebu Zeyd, "Rusya'dan ateşkes konusunda adım atacaklarına dair taahhüt aldık. Biz yalnızca sözleri değil, uygulamaları bekliyoruz" dedi.

Öte yandan görüşmelere katılan muhalif heyetin sözcüsü Yahya el-Aridi, dün basına yaptığı açıklamada görüşmelerin ikinci gününde muhaliflerin herhangi bir bildiri imzalama gibi bir planları olmadığını söylemişti.

İLK GÜNDE GERGİN ORTAM

Suriye rejimi ile silahlı muhalif grupların heyetleri açılış oturumu dışında aynı masaya oturmadı. Dolaylı bir şekilde yürütülen görüşmelerin ilk gününde gergin bir ortam hâkimdi.

Her iki tarafın ateşkes ile ilgili görüşünü ve önerilerini teslim alan garantör ülkeler, sonuç bildirgesini şekillendirmeye çalışıyor. Bu konudaki müzakereler sürüyor.

Muhalifler, İran’ın Suriye’de ateşkesi ihlal eden taraf olduğunu ve bu yüzden garantör olamayacağını savunarak bildirgede İran’ın adının geçmemesini istedi.

MUHALİFLERİN İSTEKLERİ

Suriyeli muhalif gruplar, ilk olarak rejimin ateşkes ihlallerinin durması gerektiğini savunuyor. Muhaliflerin Sözcüsü Usame Ebu Zeyd, sahadaki durumda gelişme görmeden müzakerelerde bir ilerleme sağlamanın mümkün olmayacağını söyledi.

Şam'ın kırsalında rejimin ve İran yanlısı Hizbullah'ın saldırısı altındaki Barada Vadisi'ndeki operasyonların durdurulması ve zorla göçe son verilmesi de muhaliflerin talepleri arasında.

Suriye’deki yabancı milislerin ülkeden çıkması gerektiğini vurgulayan muhalifler, bu milislerin çıkmasıyla ilgili bir anlaşma sağlanmadan Nusra Cephesi ile mücadeleden bahsetmenin mümkün olmayacağını ifade ediyor.

REJİMİN İSTEKLERİ

Lübnan’dan yayın yapan, Hizbullah ve rejime yakın Al Mayadeen televizyonu, rejimin görüş ve önerilerini garantör ülkelere sunduğunu söyledi.

Bu önerilerin 4 maddeden ibaret olduğunu ifade eden kanal, bu maddeleri şu şekilde özetledi:

-Bir yıl sürecek ateşkes
-Suriye’nin Türkiye sınırının kapatılması
-Barışı kabul eden silahlı grupları diğerlerinden ayırmak
-IŞİD ile Nusra Cephesi’ne karşı ortak bir mücadele yürütmek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler