HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BM'den Türkiye'ye acil yardım çağrısı

IŞİD'in Kobani'ye saldırısı sonrası Türkiye'ye sığınanların sayısı 130 bini aştı. BBC'ye konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, "Bu kadar çok sayıda sığınmacı her zaman ev sahibi ülkenin koşullarını zorlar" dedi.

BM'den Türkiye'ye acil yardım çağrısı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'ye saldırması sonrası 130 bin sığınmacının sınırı geçmesinin ardından, Türkiye'nin acilen yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

BBC'ye konuşan UNHCR Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, bu kadar çok sayıda sığınmacının her zaman ev sahibi ülkenin koşullarını zorlayacağını söyledi.

Carol Batchelor sınırdan Türkiye'ye geçenler için uluslararası yardımın artırılmasını ve daha fazla dayanışma içinde hareket edilmesini istedi. Batchelor, "Sorun giderek büyüyor. İnsanların acilen yardıma ihtiyacı var" dedi.

UNHCR Türkiye Temsilcisi bölgede ihtiyaç duyulanları ise "gıda, battaniye ve (özellikle çocuklar için) kışlık kıyafetler" olarak sıraladı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş bu sabah IŞİD'in saldırılarından kaçıp Türkiye'ye girenlerin sayısının 130 bini aştığını söylemişti.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük de, Kobani'den kaçanların halen iki noktadan Türkiye'ye alındıklarını açıklamıştı.

Sınırda dayanışma ve yardım için toplanan kalabalığa güvenlik güçleri dünden sonra, bugün de gazla müdahale etti. İhlas Haber Ajansı, olaylarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

"IŞİD uzun menzilli füzelerle saldırıyor"Kobani'deki YPG komutanlarından Öcalan İso ise, IŞİD güçlerinin kendilerine 10-15 kilometre uzaktan havan topları ve uzun menzilli füzelerle saldırdıklarını söyledi.

BBC'ye konuşan İso, "Birkaç köyü IŞİD'in haydutlarından kurtardık. Ancak durum tamamen kontrol altında değil" dedi.

Kobani'nin batısında IŞİD'e karşı mevzilerini güçlendirdiklerini belirten İso sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakındaki köylerde yaşayan çok sayıda sivil Türkiye'ye ya da Kobani kent merkezine kaçmak zorunda kaldı. Onların, savaşamayacak durumdaki çocuklarına aile fertlerine güvenli bir yer bulmaya çalıştık. Erkekler ve bazı kadınlar çocuklarını Türkiye sınırından aldıktan sonra IŞİD'e karşı savaşmak için geri döndüler. Bölgede ağır çatışmalar sürüyor ve güçlerimiz, silahları yetersiz olmasına karşın IŞİD'in ilerleyişini durdurmaya çalışıyor."

Üç ay önce Suriye ve Irak'ın kuzeyinde "hilafet" ilan ederek adını "İslam Devleti" olarak değiştirdiğini duyuran IŞİD geçen hafta Kobani'ye yoğun bir saldırı başlatmıştı.

Kobanililerin Türkiye sınırına birikmesinin ardından, Cuma günü sınırın 30 kilometrelik kısmı geçişlere açılmıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ise dün T24 internet sitesine yaptığı açıklamada, "Tampon bölge oluşturmak için Kobani'den gelenlerin sayısını 70-80 bin gösteriyorlar. Gelenler 8-10 bini geçmez" demişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler