HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BM'nin Gazze raporu

İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) raporunun yayınlanmasının ardından Tel Aviv yönetimi savunmaya geçti.

İsrail'i savaş suçu işlemekle suçlayan BM raporunu eleştiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bu taraflı bir rapordur. Bunu yazan komisyon, insan haklarını korumaktan başka her şeyi yapan bir heyetin yönetimi altındadır" dedi.

İsrail meclisi Knesset'te konuşan Netanyahu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) İsrail hakkındaki kınamaların "İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerden daha fazla olmasına" da tepki gösterdi.

"İsrail, kendisine zarar vermek isteyenlere uluslararası hukuk çerçevesinde karşılık vermekten çekinmeyecektir" ifadesini kullanan Netanyahu, şöyle devam etti:

"İsrail kendisini uluslararası hukuka uygun bir şekilde savunuyor ve bunu söyleyen sadece biz değiliz. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden üst düzey generallerde bunu ifade etti. İçlerinden biri, 'İsrail kadar hukuka uyma gayreti içerisinde olan başka bir ülke yok' dedi."

Geçtiğimiz yıl İsrail'in Gazze'ye başlattığı 51 gün süren saldırılarda, 2 bin 145 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. İsrail'in saldırılarda verdiği kayıp ise 66 asker ve 7 sivil olarak açıklanmıştı.

BM Gazze Bağımsız Araştırma Komisyonunun, 2014'teki çatışmalarda yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin yayımlanan raporunda, İsrail'in geçen yıl 6 binden fazla hava saldırısı ve yaklaşık 50 bin ağır silah saldırısı düzenlediği, Filistin'in ise 4 bin 881 roket ve havan topu saldırısıyla buna mukabele ettiği belirtilmişti.

İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da işlediği insan hakları ihlallerinin cezasız kaldığına değinilen raporda, İsrail'in, hava saldırılarının sivilleri etkileyeceği aşikar olmasına rağmen gözden geçirmemesi, bunun, hükümetinin bir politikası olabileceği sorusunu akıllara getirdiği ayrıca, "Gazze'de 2014'te yaşanan çatışmalarda hem İsrail'in hem de Filistin tarafının savaş suçu işlemiş olabileceği" ifadesine yer verilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler