HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bosna Hersek'in yeni başbakanı Denis Zvizdiç

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi tarafından önceki gün başbakan olarak atanan Demokratik Eylem Partili (SDA) Denis Zvizdiç, Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu ald

SARAYBOSNA (AA) -Oylamaya katılan milletvekillerinin 28'i "evet" oyu kullanırken, beş milletvekili "hayır", iki milletvekili ise "çekimser" oy kullandı.

Zvizdiç, oylama öncesi yaptığı konuşmada, iyimser olduğunu ve bu iyimserliğini kurulacak yeni hükümete de aktarmak istediğini belirterek, "Öncelikle Bosna Hersek'e yönelik tutumumuzu değiştirmeli ve bu güzel ülkenin bizim vatanımız olduğunu kabul etmemiz gerek" diye konuştu.

Önlerindeki görevin zorluğunun ve memnuniyetsizlikleri nedeniyle vatandaşların ülkeyi terk ettiklerinin bilincinde olduklarını ifade ederek, özellikle gençler için sorunlara çözüm bulmak zorunda olduklarını vurguladı.

Kurulacak yeni hükümetin öncelikli hedeflerinden de bahseden Zvizdiç, Bosna Hersek'in en önemli amacının Avrupa Birliği'nin (AB) talep ettiği reformları uygulamak ve toplumun her kesiminde iyileşme yaşanmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Zvizdiç'in güven oyu almasının ardından önümüzdeki günlerde hükümet üyelerinin belirlenmesi için koalisyon ortakları arasında görüşmelere başlanacak.

Ülkedeki yasalar gereği, Zvizdiç yeni hükümet kurulduktan sonra, 2012 yılından beri bu görevi yürüten Vyekoslav Bevanda'da devralarak, resmen görevine başlayacak.

Zvizdiç daha önce Saraybosna Kantonu Başbakanlığı, Saraybosna Kantonu Meclis Başkanlığı ve Bosna Hersek Federasyonu Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Bosna Hersek'te, 12 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin ardından devlet düzeyinde hala hükümet kurulamadı. Zvizdiç'in meclisten güvenoyu alarak başbakanlığa gelmesi, bu kapsamda atılan ilk somut adım oldu.

Seçimlerin üzerinden yaklaşık dört ay geçmesine rağmen, iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) ve Bosna Hersek Federasyonu'nu oluşturan 10 kantondan Gorajde Kantonu ve Batı Hersek Kantonu dışında hükümetler hala kurulamadı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler