HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Brezilya'da Sosyalistlerin yeni başkan adayı Silva

Ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için gösterdiği aday Eduardo Campos geçen hafta uçak kazasında ölen Brezilya Sosyalist Partisi, Marina Silva'nın beklenen adaylığını resmen açıkladı.

Brezilya'da Sosyalistlerin yeni başkan adayı Silva

Brezilya'da Sosyalist Parti, yeni cumhurbaşkanı adayının çevreci çalışmalarıyla uluslararası isim sahibi Marina Silva olacağını resmen açıkladı.

Silva geçen hafta bir uçak kazasında ölen Sosyalist aday Eduardo Campos'un yerini alıyor.

Campos hayattayken Silva başkan yardımcılığına adaydı.

5 Ekim'de yapılacak seçimlerde yeniden aday olan şu anki cumhurbaşkanı Dilma Rouseff'in en zorlu rakibinin Marina Silva olması bekleniyor.

56 yaşındaki Silva, beklenen adaylığı resmen açıklandıktan sonra "Elimden gelenin en iyisini yapacağım" diye konuştu.

Brezilya Sosyalist Partisi Genel Başkanı Roberto Amaral, Silva'nın parti tarafından oy birliği ile seçildiğini açıkladı.

Kongre üyesi Beto Albuquerque de yeni başkan yardımcısı adayı olacak.

'Seçim daha ilginç olacak'Rio de Janeiro'daki BBC muhabiri Wyre Davies, "Silva, Ekim ayındaki seçimlerin favorisi olarak görülen Cumhurbaşkanı Rousseff'i zorlayabilecek ve seçimi bir hafta öncesine kadar göründüğünden çok daha ilginç hale getirebilecek bir aday" diyor.

Muhabirimiz, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yeşil aday olan Silva'nın oyların yüzde 20'sini aldığını ve daha kampanyasının başında olmasına rağmen, ülkede tanınan ve hayranlık duyulan bir kişi olduğunu da ekliyor.

Sosyalistlerin adayı Campos'un uçak kazasında ölümü ardından yapılan ilk kamuoyu yoklaması Silva'nın birinci turda ana muhalefet Sosyal Demokratların adayı Aecio Neves'i, ikinci turda ise Cumhurbaşkanı Dilma Roussef'i altedebileceğine işaret ediyor.

Ama her iki sonuç da anketlerin normal yanılma payı olan bir kaç puanla başa baş görünüyor.

Siyasi yorumcular ayrıca uçak kazasından hemen sonra verilen duygusal tepkinin de anketleri etkilemiş olabileceğine ve seçime kadar resmin değişebileceğine dikkat çekiyorlar.

Koyu dindarYoksulluk içinde büyüyen ve koyu bir evanjelik Hristiyan olan Silva, okuma yazmayı 16 yaşında öğrendi.

Muhabirler Silva'nın özellikle Brezilya'nın yerleşik siyasi kurumlarından hoşnut olmayan genç seçmene hitabettiğini söylüyorlar.

Uçak kazasında hayatını kaybeden Sosyalist Parti'nin önceki adayı eski vali Eduardo Campos ise hafta sonunda 100 bini aşkın kişinin katıldığı kitlesel bir cenaze töreniyle toprağa verildi.

Campos'u taşıyan uçak 13 Ağustos günü kötü hava koşullarında, Sao Paulo yakınlarındaki liman kenti Santos civarında düşmüş ve 6 kişi ölmüştü.

Uzmanlar hala kazanın tam olarak nasıl meydana geldiği konusundaki soruşturmayı sürdürüyorlar.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler