HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bulgaristan seçimlerinde son durum: Türklerin partisi parlamentoda

Bulgaristan'ın merkez sağ GERB partisinin, dün yapılan genel seçimlerde, yüzde 90's sayılan oyların yüzde 32.58'ini aldığı açıklandı.

Bulgaristan seçimlerini Borisov'un partisi önde götürüyor. Seçim komisyonunun verdiği bilgiye göre Sosyalist Parti (BSP) yüzde 26.8 ile ikinci olurken, milliyetçi Birleşik Vatanseverler partisi yüzde 9.2 oranında oy aldı.

TÜRKLERİN KURDUĞU MRF PARTİSİ DE PARLAMENTODA

Bulgaristanlılar yolsuzluk, sosyal adaletsizlik, ırkçı söylemler ve yabancı düşmanlığının yanı sıra Türkiye'den gelmek isteyen çifte vatandaşların engellenmesi tartışmalarının gölgesinde seçime gitti. Türk asıllı Bulgar vatandaşları temsil eden MRF partisi de yüzde 8.9 oy oranı ile parlamentoya girdi.

Komisyonun verdiği bilgiye göre popülist Will partisi yüzde 4.1 ile mecliste temsil edilecek

Yerel saatle dün (26 Mart 2017) 07.00'de başlayan oy verme işlemi 20.00'de sona erdi.

SOSYALİSTLERİN ORANI YÜZDE 28

GERB'i yüzde 28'lik oy oranı ile eski Komünist Partisinin devamı olan Bulgaristan Sosyalist Partisi izliyor. Birleşik Vatanseverler Koalisyonu ise yaklaşık yüzde 8 oranında oy alarak ülkenin yönetiminde kilit rol oynamayı hedefliyor.

HÖH, TÜRK OYLARI ÜZERİNDEKİ TEKELİNİ KAYBETTİ

Sandık çıkış anketine göre, Bulgaristan'da üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 8 oranında oy aldı. Geçen parlamentoda üçüncü büyük siyasi güç olan HÖH’ün bu seçimde oy oranını düşürdüğü görülüyor. HÖH kaybettiği güçle, Bulgaristan'daki 27 yıllık Türklerin oyları üzerindeki tekelini de kaybetmiş oldu.

Oligarşi temsilcisi iş adamı Veselin Mareşki'nin başını çektiği Volya (İrade) Partisi, yüzde 4 barajını geçen beşinci siyasi güç oldu. Sağ güçleri birleştiren Reformcu Blok (RB) ise yüzde 4 barajını zorlayan altıncı parti olarak gösteriliyor.

Bulgaristan'da Nisan 2016'da kurulan ve Türkler ile Müslümanların oylarına talip olan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi'nin, Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHB) ile kurduğu DOST Birliği ise yüzde 2.8 oranında oya sahip.

Merkez Seçim Komisyonu, resmi seçim sonuçlarını üç gün içinde açıklayacak.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler