HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye Astana çağrısı

Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye'de ateşkes ve El Bab operasyonuna ilişkin açıklamalarında ABD'de yeni yönetim geldikten sonra Astana sürecine katılmalarından mutluluk duyacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, "Koalisyon uzun dönemden beri ilk kez El Bab'da dün DEAŞ (IŞİD) hedeflerini vurdu" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, ABD-Rusya arasında 'Yeniden Soğuk Savaş mı başlıyor' sorularını gündeme getiren gerilime ilişkin, uzlaşma ortamının ortadan kalkmasının kimseye faydası olmayacağını belirtti.

ABD, siber saldırı nedeniyle 35 Rus diplomatı sınır dışı etmişti ve 2 Rus temsilciliğini de kapatacağını duyurmuştu.

ABD'YE ASTANA ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye'deki ateşkes süreci ve Astana'da yapılacak görüşmelere ilişkin Alanya'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

*ABD'de yeni yönetim geldikten sonra Astana sürecine onlar da mutlaka katılmak isteyecektir, katılmak isterlerse mutluluk duyarız

*Astana sürecinden kimseyi dışlamıyoruz

*PYD/YPG ilerde silahı bırakır ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklerse onlar da kapsamlı çözüm çerçevesinde yaşarlar

*Astana'da YPG gibi bir terör örgütünün olmaması gerektiğini başından beri Rusya'ya söylüyoruz

*Koalisyon uzun bir zamandan sonra dün El Bab'da DEAŞ'ı vurdu, böyle olması gerekir

*ABD ve Rusya arasındaki gerginliğin kimseye faydası olmaz, bölgemize de faydası olmaz; diplomatların sınır dışı edilmesi iki taraf için de doğru bir yaklaşım değil

"72 SAAT İÇİNDE TERK EDİN" AÇIKLAMASI

ABD yönetimi, "başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları" kapsamında, Washington ve San Francisco'da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedi.

Beyaz Saray, "Rusya'nın Amerikan seçimlerine siber saldırı yoluyla müdahale ettiği" ve "Rusya'daki bazı ABD'li diplomatlara taciz" iddiaları kapsamında Obama'nın Moskova'ya karşı aldığı yaptırım kararlarını açıkladı.

ABD-RUSYA GERGİNLİĞİ NASIL BAŞLADI?

ABD dün akşam 35 Rus diplomatı "istenmeyen adam" ilan etmişti.

Moskova'nın aldığı misilleme kararını Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açıkladı. Lavrov, Putin'e sunulan listedeki diplomatlardan 31'inin, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nde, dördünün ise St. Petersburg'daki ABD Konsolosluğu'nda görevli olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Ayrıca Moskova'daki iki binanın ABD'li diplomatlar tarafından kullanılmasının yasaklanmasını teklif ettik" ifadelerini kullandı. Lavrov, söz konusu iki yerin, ABD'li diplomatların dinlenmek için kullandığı Moskova yakınlarındaki "Serebryanıy Bor" tesisi ve bir depo olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, "Mütekabiliyet diplomasi ve uluslararası ilişkilerde kanundur" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin bu teklifi kabul etmeyerek, "Rusya'da görevli hiçbir ABD'li diplomatın sınır dışı edilmeyeceğini" söyledi.

NATO GENEL SEKRETERİ ÇAVUŞOĞLU'NU ARADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefon görüşmesinde bulundu. NATO Genel Sekreteri, Türkiye'nin katkıları ile Suriye'de sağlanan ateşkes sürecine destek verdiğini dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bugün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu telefonla aradı. Görüşmede, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Çavuşoğlu’na Suriye’de sağlanan ateşkes mutabakatından ötürü tebriklerini iletti.

Ankara ve Moskova, Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de ateşkesin sağlandığını açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye hükümeti ile silahlı muhaliflerin ateşkes anlaşması imzaladıklarını duyurmuştu. Türk Dışişleri Bakanlığı da anlaşmayı doğrulamıştı.

ABD: UMARIZ TÜM TARAFLAR SAYGI GÖSTERİR

ABD Dışişleri’nden yapılan açıklamada ateşkesin olumlu bir gelişme olduğu ifade edilirken “Umarız tüm taraflar ateşkese saygı gösterir” denildi.

3 BELGE İMZALANDI

Vladimir Putin Moskova'da yaptığı açıklamada 3 belgenin imzalandığını duyurdu:

Anlaşmaları "tabi ki kırılgan" şeklinde nitelendiren Putin şöyle devam etti:

"Ama yine de bu ortak çabamızın, savunma ve dışişleri bakanlarının ve bölgedeki ortaklarımızın çabalarının kayda değer bir sonucu."

Rusya ve Türkiye, Suriye savaşında karşıt tarafları destekliyordu.

"TARAFLAR HAVA SALDIRILARI DAHİL TÜM SİLAHLI SALDIRILARI DURDURMAYI TAAHHÜT ETTİ"

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında da, "Suriye'de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır. Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir.

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır."

SURİYE ORDUSU: NUSRA CEPHESİ VE IŞİD ANLAŞMADA YOK

Suriye ordusu da ateşkesi doğruladı.

Devlet haber ajansı SANA'da yayımlanan haberde, "Suriye silahlı güçlerinin birden fazla cephede kazandığı zaferler ve ilerlemelerin ardından 30 Aralık 2016 saat 00.00'da yürürlüğe girmek üzere Suriye Arap Cumhuriyeti'nin tüm topraklarında kapsamlı bir ateşkes ilan edildi" ifadesi yer aldı.

Haberde, Nusra Cephesi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve bu ki örgüte bağlı grupların anlaşmaya dahil olmadığı belirtildi.

Anlaşmanın, Suriye krizinin siyasi çözümü için "uygun koşullar yaratmasının amaçlandığı" kaydedildi.

Suriye Ulusal Koalisyonu: Anlaşmayı Ahrar'uş Şam ve İslam Ordusu da imzaladı

Suriyeli muhaliflerinin çatı örgütlerinden, Suriye Ulusal Koalisyonu da ateşkesi doğruladı.

Koalisyon'un sözcüsü Ahmed Ramadan AFP'ye yaptığı açıklamada "Ulusal Koalisyon anlaşma için desteğini belirtiyor ve tüm tarafları ona uymaya çağırıyor" dedi.

Ramadan, anlaşmayı Ahrar'uş Şam ve İslam Ordusu gruplarının da imzaladığını belirtti, ancak iki grubun yetkililerinden henüz bir açıklama gelmedi.

Putin ve Erdoğan telefonda ateşkes ve Astana sürecini görüştü

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Suriye'de bu gece başlayacak ateşkes ve Astana sürecinin ele alındığı bildirildi.

ERDOĞAN: SURİYE'DE TARAFLAR KONTROLLERİNDEKİ BÖLGELERİ GENİŞLETMEYECEK

Ateşkesin ardından barış görüşmelerinin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Rusya, İran ve Türkiye geçen hafta barış görüşmeleri yapılmasını kabul etmiş ve barış görüşmelerinde esas alınacak prensipleri belirleyen bir deklarasyona imza atmıştı. Bunun ardından ateşkes görüşmeleri hız kazanmıştı.

Üç ülke Suriye barış görüşmelerinin Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılması konusunda anlaşmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler