HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye sitem: Terör örgütüne destek bizi üzdü

Dışişleri Bakanı, Ankara'da görüştüğü Amerikalı mevkidaşı Rex Tillerson ile ortak basın toplantısında, ABD'nin YPG'ye desteğinin ikili ilişkileri sarstığını söyledi. Tillerson ise Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona katkılarını övdü, PYD ve YPG ile ilgili sorulara yanıt vermedi.

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye sitem: Terör örgütüne destek bizi üzdü

Rex Tillerson, Donald Trump döneminde ABD'den Türkiye'ye bgiden en üst düzey yetkili oldu

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasından bu yana Washington'dan Ankara'ya en üst düzey ziyaret bugün gerçekleşti.

Bir günlük bir ziyaret için Ankara'ya giden ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, önce Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi, sonra da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Ankara gündemi: 'Terörle mücadele ve Gülen'in iadesi'

Mevlüt Çavuşoğlu ve Rex Tillerson ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Tillerson, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e karşı ortak mücadelenin devamına vurgu yaptı. Amerikalı bakan, "Türkiye IŞİD'i Suriye sınırından uzaklaştırdı. Türkiye'nin katkılarını ABD minnetle karşılamaktadır. Bölgede verilen savaşı destekliyoruz" dedi.

Çavuşoğlu ise ABD'nin YPG'ye verdiği desteğe tepki gösterdi:

"Bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek hem bizi üzmüştür hem Türk halkının ABD'ye bakışını olumsuz olarak etkilemiştir."

Tillerson ise basın toplantısında PYD ve YPG ile ilgili sorulara yanıt vermedi.Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geleceği ile ilgili bir soruya yanıtı ise "Esad'ın gidip gitmeyeceğine Suriye halkı karar verir" oldu.

Tillerson: Öksüz**'ün aranması normal bir prosedür**

Basın toplantısında bakanlara, Türkiye'de geçen yılki darbe girişiminin önde gelen şüphelilerinden Adil Öksüz'ün, girişimden 5 gün sonra, 21 Temmuz 2016'da ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından telefonla aranmasına ilişkin de soru yöneltildi.

Başsavcılık: 'Adil Öksüz, darbe girişiminden 6 gün sonra ABD Konsolosluğu'ndan arandı'

ABD Büyükelçiliği: Adil Öksüz'ü vize iptalini bildirmek için aradık

Tillerson, Öksüz'ün vizesinin iptali için konsolosluk tarafından aranmasını "normal bir prosedür" olarak nitelendirdi.

Çavuşoğlu ise "Kaçtıktan sonra tüm yetkililerimiz Adil Öksüz'ü arıyor ama henüz ulaşılamadı. Aranması konusunda ABD'nin bir açıklaması oldu. Biz tabii ki böyle bir açıklamaya inanmak isteriz. Ve bunun arkasında da bir şey aramak istemeyiz ama neticede bu konunun detaylarını da somut olarak görmek isteriz" dedi.

Çavuşoğlu: Atilla'nın tutuklanması siyasiBasın toplantısında gündeme gelen konulardan biri de Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanaması oldu.

Çavuşoğlu tutuklamanın "siyasi" olduğunu söyledi:

"Malesef Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Amerika ziyareti sırasında tutuklandı. Süreci yakından takip ediyoruz. Bu süreci başlatan ve şu anda görevden alınan eski savcı (Preet) Bharara. Ve bu sürecin (Reza) Zarrab dahil siyasi bir süreç olduğunu görüyoruz. Çünkü eski savcı Bharara FETÖ'yle yakından bağları var."

Tillerson ise gerek bu konuda gerekse de Fethullah Gülen'in iadesi talebiyle ilgili olarak herhangi bir bir açıklamada bulunmadı.

ABD Dışişleri Bakanına Ankara'ya yaptığı ilk ziyarete Brett McGurk eski Başkan Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi olarak atadığı ve halen bu görevi sürdüren Brett McGurk de eşlik etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler