HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin basınında TürkiyeÇin işbirliğine vurgu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Türk heyetinin Çin ziyareti Çin medyası geniş yer tuttu. Çin medyasında çıkan yazı ve haberlerde Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik işbirliğinin önemine vurgu yapıldı.

Çin basınında TürkiyeÇin işbirliğine vurgu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Türk heyetinin Çin ziyareti Çin medyası geniş yer tuttu.

Çin medyasında çıkan yazı ve haberlerde Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik işbirliğinin önemine vurgu yapıldı.

Özellikle hızlı tren, enerji ve havacılık alanlarında iki ülkenin yatırımları karşılıklı olarak artırabileceğine dikkat çekildiği görüldü.

BBC Çince Servisi'nden Yuwen Wu, Çin medyasında çıkan haberler ve başyazılarda Doğu Türkistan ve Uygurlar'ın durumu gibi konular eline alınırken dahi iki ülke arasındaki ortak çıkarlara vurgu yapıldığını söylüyor.

Erdoğan'ın Çin'in toprak bütünlüğüne vurgu yapan' açıklamasının da Pekin'de memnuniyet yarattığı görülüyor.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Halkın Günlüğü'nde 30 Temmuz'da yayınlanan bir yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Erdoğan, 29 Temmuz'daki buluşmasında Devlet Başkanı Xi Jinping'e açık olarak, Türkiye'nin, Doğu Türkistan Hareketi'nin Çin karşıtı terörizm eylemlerine karşı olduğunu ve bu konuda işbirliğini güçlendirmeyi umduğunu söyledi.''

"Bu, Türk hükümetinin konuyla ilgili bugüne kadarki en açık ve anlaşılır açıklamasıdır. Bu sözler, ziyaretindeki en parlak anlardandı."

Global Times gazetesindeki bir köşe yazısında ise şu ifadeler yer aldı:

"Bu, Türk hükümetinin Doğu Türkistan İslami Hareketi'yle ilgili duruşuna dair en açık ve net ifadesi oldu."

Gezide Erdoğan'a, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ve yaklaşık 100 işadamı grubu eşlik etmişti.

Türkiye'de Ramazan ayında Çin'in Uygur Türkleri'ne yönelik ibadet kısıtlamalarında ve baskılarda bulunduğuna dair haberler üzerine protesto gösterileri düzenlenmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler