HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin ekonomiyi canlandırmak için önlemlerini açıkladı

Çin, ekonomik büyümenin yavaşladığını gösteren veriler nedeniyle hem iç hem de dış piyasalardaki endişeleri dindirmek amacıyla alınacak bir önlemler paketi açıkladı.

Çin ekonomiyi canlandırmak için önlemlerini açıkladı

Hazırlanan pakette küçük ve orta ölçekli işletmeler için vergi indirimleri, ihracatçılara uygulanan harç ve vergilerde indirim ve hem demir çelik hem de istihdam sektörlerini harekete geçirmesi amacıyla demiryolu inşaatlarına hız verilmesi bulunuyor.

Çin'in ekonomik büyümesi peş peşe iki çeyrekte yavaşladı ve uzmanlar bu eğilimin devam edeceğini düşünüyor.

Çin hükümeti ise ülke ekonomisinin durumunun oldukça iyi olduğunu, yeni önlemlerin 'büyümede istikrar' sağlanması amacıyla uygulamaya sokulduğunu belirtti.

Açıklanan son ekonomik veriler, Çin ekonomisinin büyüme hızının Nisan-Haziran döneminde yavaşladığını gösteriyor.

Talep düşüyor

Dünyanın ikinci büyük ekonomisinde büyüme oranı yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,7 seviyesindeyken Nisan-Haziran ayları arasında bu oran yüzde 7,5'e gerilemişti.

Çin'de ekonomik büyümenin önündeki başlıca engellerden birisi olarak, özellikle Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Çin ürünlerine olan talebin düşmesi görülüyor.

Çarşamba günü açıklanan ve HSBC bankasının hazırladığı rapora göre, küresel piyasalardaki talepte yaşanan genel yavaşlama nedeniyle Çin'de üretim son 11 ayın en düşük seviyesine indi.

Öte yandan Çin yetkilileri, ihracattaki düşüşü dengeleyecek şekilde iç piyasaları canlandırmakta da başarısız oldu.

Ekonomik büyümedeki yavaşlamanın sürmesi, siyasetçileri harekete geçirdi ve hükümet yeni ekonomik önlemler paketini açıkladı.

Vergi indirimi

Pekin yönetimi, 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere, aylık cirosu 20 bin yuandan (yaklaşık 3.250 dolar) küçük işletmelerden alınan katma değer vergisi ve ciro vergisinin askıya alındığını açıkladı.

Hükümet, bu kararın altı milyondan fazla küçük işletmeye fayda sağlayacağını ve milyonlarca kişi için daha fazla istihdam ve gelir anlamına geleceğini belirtti.

Öte yandan yapılacak düzenlemelerle, gümrük işlemlerinde bürokrasi azaltılacak, alınan harçlar indirilecek ve küçük ve orta ölçekli özel işletmelerin ihracatı kolaylaştırılacak.

Piyasa uzmanları, bu önlemlerin, yavaşlayan ekonomik büyümenin özellikle küçük işletmeler üzerindeki etkisini azaltmak için alındığı görüşünde.

Mizuho Bank'tan Vişnu Varathan "Bu yavaşlayan ekonomide, hükümetin küçük işletmelere uzattığı bir zeytin dalı olarak görülüyor. Daha önce yaptıkları gibi dev bir ekonomik canlandırma paketi olmasa da ya da hükümet bu işletmelere bonkörce kredi sağlamasa da, bu durumdan en fazla etkilenen işletmeleri gözettiklerini gösteriyorlar" dedi.

Demiryollarına yabancı yatırımcı

Hükümet ayrıca, demiryolu inşaatı sektörünün canlandırılması için bir fon kurulacağını ve hükümetin bu fona kaynak sağlayacağını açıkladı. Bu fonun özel yatırımcıları bu sektöre çekmesi bekleniyor.

Çin devlet haber ajansı Şinhua, 'özel yatırımcıların, şehirlerarası ve şehir içi demiryollarında mülkiyet ve yönetim hakkına sahip olacaklarını' duyurdu.

Pekin yönetimi, demiryolları fonuna kaynak sağlamak için devlet tahvillerinin piyasaya sürüleceğini de açıkladı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler