HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin'de idamlar 2014'te artacak

Merkezi ABD'nin San Francisco kentinde olan Dui Hua Vakfı (DHV) adlı insan hakları örgütü, Çin'de 2014'te verilen idam cezalarında büyük artış görülmesinin beklendiğini duyurdu.

Çin ile karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki içinde olduğu bilinen DHV tarafında yapılan açıklamada, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde başlattığı "terörle” ve ülke çapında yürüttüğü yolsuzlukla mücadele kampanyalarının, idam sayılarında görülmesi beklenen büyük artışın başlıca nedenini oluşturduğu bildirildi.

Açıklamada, 2014 yılında görülmesi beklenen artışın, Çin'de idam cezalarına ilişkin yeni düzenlemenin yürürlüğü girdiği 2007'den itibaren idam sayılarında görülen üçte biri aşan düzeydeki düşüşü tamamen ortadan kaldırabilecek ölçüde büyük olabileceğinin altı çizildi.

-Çin'deki idam sayısı nasıl hesaplandı-

Çin'de 2013'te yaklaşık 2400 kişinin idam edildiğinin sanıldığı kaydedilen açıklamada, Çin'de bir devlet sırrı olarak saklanan idam sayısına ilişkin bu bilginin 2014 başında Çinli bir adli yetkili tarafından DHV İcra Direktörü John Kamm'a verilen bilgilere dayanarak hesaplandığı bildirildi. Yetkilinin görüşmede, Kamm'a 2013 yılında verilen idam cezalarında bir önceki yıla göre yüzde 20'lik bir düşüş görüldüğünü söylediği belirtilen açıklamada, örgüt tarafından daha önce yapılan hesaplamalara göre 2012'de Çin'de gerçekleşen idam sayısının 3000 olduğu kaydedildi.

Açıklamada, DHV'nin 2013'teki idamlara ilişkin hesaplamalarının Çin'de çıkan Southern Weekly adlı haftalık gazetede yayımlanan bilgilerle de uyum içinde olduğu ifade edildi.

Gazetenin, eskiden Yüksek Halk Mahkemesi'nde (YHM) görev yapmış kıdemli bir yargıcın Haziran 2014'te düzenlenen bir seminerde yaptığı açıklamaya dayanarak verdiği haberde, 2013'te idam edilenlerin sayısının, ülkede en çok idam cezasının verildiği yıldaki seviyenin onda birine gerilediği şeklindeki sözlerine yer verilmişti.

Çin'de en yüksek sayıda idamın, devrim karşıtlarını hedef alan "Güçlü Vur" kampanyasının başlatıldığı 1983'te gerçekleştiğini belirten DHV, bu tarihte idam edilenlerin sayısının 24 bin olduğunu kaydetti. DHV söz konusu bilginin, Southcn.com adlı internet sitesinin The Communist Party of China: Forty Years in Power (Çin Komünist Partisi: İktidardaki 40 Yıl) adlı kitaptan yaptığı alıntılarda yer aldığını bildirdi.

Açıklamada, Çin'in, her yıl dünyanın geri kalan ülkelerinde gerçekleşen toplam idam sayısından daha fazla kişinin idam edildiği ülke olmayı sürdürmesine karşın, idam cezalarının yeniden gözden geçirilmesi yetkisinin 2007'de ÇHM'ye verilmesinin ardından idam sayısının büyük oranda düştüğü belirtildi.

Southern Weekly gazetesinin mahkeme sistemi konusunda bilgi sahibi bir uzmana dayanarak verdiği haberde, 2007'den itibaren geçen 4 yıl içinde ülkedeki idam sayısında ülke çapında üçte birin üstünde azalma görüldüğü, bazı bölgelerdeyse bu düşüşün yüzde 50'ye varan oranlarda olduğu kaydedilmişti. (AA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler